Guvernul a adoptat bugetul companiei nationale Tarom

Pe data de 22 iunie, Guvernul a adoptat bugetul companiei nationale Tarom. Estimarile pentru acest an arata ca Tarom va inregistra veniturile totale 1,52 mld. RON, in crestere cu 8,91% fata de preliminatul anului precedent.
Tarom estimeaza ca anul acesta va inregistra pierderi de 6,8 mil. RON, dupa ce anul trecut, compania a raportat o pierdere neta de 27,4 mil. RON.
Aceasta crestere este determinata de majorarea veniturilor din exploatare cu 12,58%. Veniturile obtinute din transport pasageri si cargo pe curse regulate sunt estimate la 1,3 mld. RON. 
Pentru acest an, cheltuielile companiei sunt estimate la 1,53 mld. RON, din care cheltuieli destinate activitatii de exploatare sunt de 1,44 mld. RON.
Cheltuielile cu personalul sunt estimate la 215 mil. RON, cu 7,86% mai mari decat cele preliminate anul trecut. Numarul de personal prognozat la sfarsitul acestui an este 2.083 salariati, comparativ cu 2.110 posturi prevazute in statul de functii, iar numarul mediu de personal este de 1.923 salariati. Castigul mediu lunar pe salariat este de 5.742,41 RON, se arata in comunicatul Guvernului. 
Tarom a prezentat Guvernului si ce masuri si initiative are pentru acest an:
– inlocuirea in operare a aeronavelor A310 si optimizarea flotei narrow body, scoaterea din exploatare comerciala si valorificarea aeronavelor A310;
– evaluarea inlocuirii aeronavelor ATR 42/72 cu aetronave JET de capacitate apropiata cu ATR;
– implementarea unui sistem informatic integrat, avand in vedere ca actualul sistem informatic configurat la nivelul anilor 2000 nu permite luarea deciziilor in timp real, in concordanta cu realitatile pietei concurentiale.
– servicii de consultanta strategica – pentru luarea unei decizii privind innoirea flotei TAROM si operarea in conditii de eficienta a rutelor a fost initiata o procedura de licitatie pentru contractarea de servicii de consultanta strategica si consultanta in restructurarea operationala si financiara.
– imbunatatirea serviciilor oferite pasagerilor
– restructurarea companiei – in prima etapa se vor face modificari ale structurilor organizatorice de natura sa imbunatateasca si sa fluidizeze procesele decizionale ale companiei, urmand ca ulterior sa fie continuate demersurile.

Source: Economica