Firmele romanesti sunt asteptate sa investeasca in Cipru

Presedintele Ciprului, Tassos Papadopoulos, a declarat in cadrul unui seminar ca firmele romanesti sunt binevenite in Cipru atat ca investitori in economia tarii, in turism sau in servicii financiare, cat si ca firme ce folosesc tara ca baza de operare a afacerilor internationale.

Presedintele a declarat ca tara sa ofera un spatiu favorabil de operare pentru intreprinderile mici si mijlocii, un cadru legal modern si transparent, o infrastructura socio-economica dezvoltata si are o politica liberala de investitii, care ofera deduceri fiscale de pana la 100% si are o cota unica de 10% pentru firme, cea mai mica din Uniunea Europeana.

In prezent, nivelul comertului dintre Romania si Cipru este relativ mic, in primele 11 luni ale lui 2006 inregistrandu-se aproximativ 38 milioane EUR, din care 25 milioane EUR reprezinta exporturile Romaniei catre Cipru iar restul de 13 milioane EUR importurile Romaniei din Cipru.

Un alt segment de cooperare intre Romania si Cipru este infiintarea companiilor mixte care ar putea ajuta la cresterea comertului.

Ciprul este vizitat anual de aproximativ 2,5 milioane turisti. Tassos Papadopoulos spera ca tendita de crestere a turistilor romani care viziteaza Ciprul si a turistilor ciprioti care viziteaza Romania sa se pastreze si pe viitor.

In prezent, peste 2.400 de companii cipriote au investit in Romania, volumul total al investitiilor depasind 600 milioane EUR.
Source: Wall-Street