Falimentul imobiliar ameninta iar Romania, avertizeaza Coface

Dupa o perioada de relativa stabilitate, insolventa ameninta din nou firmele din sectorul constructiilor. Acest lucru reprezinta un risc major pentru clientii care au cumparat sau vor sa cumpere proprietati inainte ca proiectul sa fie finalizat si predat noilor proprietari. Cea mai mare problema intalnita dupa instalarea crizei economice, insolventa, este acum asteptata de un procent considerabil din intreaga piata: potrivit Coface, o treime dintre firmele care au ca obiect de activitate constructiile ar putea avea aceasta soarta, in 2016.
insolventaIn sectorul constructiilor, 7% din totalul firmelor active genereaza aproximativ 74% din veniturile inregistrate la nivelul intregului sector. Este vorba despre 1.700 de companii care au inregistrat o firma anuala mai mare de un milion de euro in ultimul an, dublu fata de anul anterior. Acestea sunt cele mai sigure companii, cele care pot oferi clientilor garantia unui produs finit livrat la timp si la calitatea promisa, potrivit ultimului raport Coface referitor la performanta pietei de constructii din Romania. La polul opus, cele mai periculoase companii pot fi recunoscute dupa ritmul de activitate: cele care vand doar proiecte mai vechi de un an si nu au mai avut noi constructii in derulare sunt, in general, companiile cu probleme financiare. Ele cumuleaza o treime din firmele de specialitate.
„Dintre firmele care intreprind lucrari de constructii rezidentiale si nerezidentiale, care au depus declaratii pe ultimul an, 47% au declarat venituri in scadere, o treime nu a desfasurat niciun fel de activitate, iar o jumatate are o cifra de afaceri mai mica de 100.000 de euro. analiza a fost facuta pe 15.250 de firme din domeniu, care reprezinta 95% din cifra de afaceri a intregului portofoliu de firme din piata”, se arata in raportul Coface.
Jumatate dintre companiile active pe piata au un risc de insolventa ridicat
Prin urmare, 50% dintre companii prezinta un risc de insolventa ridicat, 27% prezinta un risc de insolventa mediu, iar 23% prezinta un risc de insolventa scazut. Cu toate acestea, pe ultimul an analizat, firmele care au domeniu principal de activitate in constructii au generat o cifra totala de afaceri de 28 de miliarde de lei, in crestere cu 11% fata de anul anterior, conform situatiilir financiare publicare pe Ministerul Finantelor. Daca ar exista mai multe investitii in tehnologie, aceasta cifra ar putea sa creasca.
„Firmele carea ctiveaza in domeniu au nevoie de investitii in retehnologizare la o scara ampla. Pentru al doilea an consecutiv, ritmul de tehnologizare s-a situat sub dinamica uzurii, ceea ce conduce la o lipsa de performanta economica a companiilor din domeniu. Investitiile in activele fixe s-au situat la un nivel de doar 5%”, se arata in raportul Coface.
Romania este pe primul loc din Europa Centrala si de Est la plata furnizorilor din constructii
Problemele pe care la au companiile din domeniul constructiilor se rasfrang si asupra partenerilor de afaceri, nu numai asupra clientilor. Furnizorii continua sa fie platiti cu intarziere, iar datoriile acopera in mod covarsitor nivelul activelor.
„Performanta comerciala s-a imbunatatite, in ultimul an analizat. Au crescut veniturile, profiturile si lichiditatile, dar furnizorii continua sa fie platiti cu intarziere. Datoriile totale se situeaza la 77% din active, durata medie de plata a creditului furnizor este de 272 de zile iar creantele sunt colectate la 168 de zile”, continua oficialii Coface.
Acest lucru poate sa insemne fie faptul ca firmele din domeniul constructiilor sunt precaute si amana posibilele investitii pentru perioade mai ofertante economic, fie ca nu exista oportunitati interesante, fie ca lichiditatile sunt pastrate pentru plata dividendelor. Cert este ca datoriile mari sunt responsabile pentru deterioararea rezultatului net al 48% dintre companiile care activeaza in domeniu. Totodata, intarzierile la plata situeaza Romania pe locul 1 in Europa Centrala si de Est, in topul tarilor care efectueaza plati cu intarziere.

Source: Imopedia/Media