FIHR: impozitul pe cifra de afaceri ar fi o catastrofa pentru industria hoteliera din Romania

Federatia Industriei Hoteliere din Romania, FIHR, a precizat ca trecerea la impozitarea pe cifra de afaceri ar fi o catastrofa pentru industria hoteliera si considera aceasta idee o formula inconsistenta si nesustenabila economic, care blocheaza investitiile, duce la scaderea calitatii serviciilor si la incurajarea economiei subterane.
Daca in 2016 afacerile din turism erau impozitate pe profitul obtinut in activitatea economica, in 2017 s-a trecut la o forma de impozit specific (care nici pana in prezent nu are toate normele clarificate, astfel incat sa poata fi aplicata), iar pentru 2018 se discuta despre trecere la impozitarea pe cifra de afaceri – schimbari radicale, pe termen scurt, pe care reprezentantii industriei hoteliere le considera nocive pentru turism.
Hotelierii apreciaza ca prin aceasta masura turismul devine total neatractiv pentru investitori, care vor migra spre alte tari unde astfel de investitii sunt stimulate serios.
Calin Ile, presedintele FIHR estimeaza ca va avea de suferit calitatea serviciilor in hoteluri; sumele alocate de patroni pentru a fi reinvestite in renovari, achizitii de echipamente, tehnologie etc. vor scadea semnificativ, deorece nu vor mai fi stimulati fiscal sa o faca.
Seful federatiei hotelierilor mai spune ca forma de impozitare pe cifra de afaceri, coroborata cu suprataxarea fortei de munca, ii va impinge pe unii dintre patroni spre asumarea riscului revenirii catre economia gri, la fel ca in momentul in care TVA era foarte mare.
In acelasi timp, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, ANAT, Alin Burcea sustine ca, in cel mai fericit scenariu, cu impozit de 1%, mai mult de 2.000 dintre cele 2.200 de agentii de turism din Romania vor deveni nerentabile si vor fi inchise. Rata de rentabilitate a unei agentii, respectiv profitul ramas dupa ce au fost acoperite cheltuielile, este de 1-1,2% din totalul rulajului.
Vor supravietui doar cateva agentii mari, sub 10%, care au o rata a rentabilitatii de 1,7-1,8, dar nici acestea nu vor avea niciodata bani de dezvoltare, a precizat Alin Burcea.
In opinia sa, nu doar aceasta masura din noul program de guvernare va afecta grav turismul, ci si majorarea salariului minim. „Salariul minim de 2.000 RON in 2018 e o nenorocire pentru turism, pentru ca e foarte mare. Va fi o situatie foarte grava", a adaugat seful ANAT. 

Source: Profit