Dosarul „Peisajul Cultural Minier Rosia Montana” a fost depus la UNESCO pentru inscrierea in Patrimoniul Mondial

Pe data de 4 ianuarie, Ministerul Culturii a trimis la UNESCO dosarul „Peisajul Cultural Minier Rosia Montana”, pentru inscrierea in Patrimoniul Mondial.

Depunerea dosarului Rosia Montana la UNESCO finalizeaza un proces inceput din 2011 si continuat in mandatul Guvernului condus de Dacian Ciolos, prin adaugarea Rosiei Montane pe Lista Indicativa a Romaniei la UNESCO in februarie 2016, se arata pe site-ul ministerului.

Valoarea exceptionala a Rosiei Montane este recunoscuta si afirmata de un numar fara precedent de grupuri, institutii si organizatii ale specialistilor din tara si din strainatate in domeniul cercetarii si protejarii patrimoniului, intre care ICOMOS, organismul consultativ al UNESCO pentru evaluarea obiectivelor culturale propuse pentru inscriere in Lista Patrimoniului Mondial.

Odata identificata valoarea exceptionala a unui obiectiv, articolul 4 din Conventia Patrimoniului Mondial impune obligatia declansarii procedurilor pentru ocrotirea obiectivului respectiv, iar includerea sa in Lista Patrimoniului Mondial este primul pas in acest sens. Recunoasterea internationala a valorii universale a patrimoniului national face parte dintre indatoririle impuse de legea romaneasca si de conventia UNESCO semnata de Romania.

In prezent, Romania are sase pozitii culturale si o pozitie naturala in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: bisericile cu pictura exterioara din Moldova, Manastirea Horezu, satele cu biserici fortificate din Transilvania, cetatile dacice din Muntii Orastiei, centrul istoric al orasului Sighisoara, bisericile de lemn din Maramures si Delta Dunarii.

In perioada februarie – august 2017 va avea loc evaluare tehnica a dosarului, in septembrie 2017 va fi organizata o vizita de evaluare pe teren a peisajului cultural nominalizat, iar in iulie 2018 va fi facuta analiza in Comitetul Patrimoniului Mondial si va fi luata o decizie privind inscrierea in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Source: Wall-Street