Doar cinci centre de turism balnear au mai ramas in subordinea statului

Dintre cele peste 30 de centre de recuperare, medicina fizica si balneoclimaterica existente in 1989, doar cinci au mai ramas in subordinea statului, sanatoriile de la Techirchiol, Mangalia, Eforie, Mamaia si Baile Felix.

Investitorii privati s-au axat atat pe preluarea centrelor balneclimaterice si pe dezvoltarea centrelor de cazare si a unitatilor de alimentatie aferente dar si pe concesionarea resurselor balneare, accesul centrelor de stat la aceste resurse devenind limitat.

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Nationala a Turismului, in primul semestru al acestui an au optat pentru turismul balnear 2.178.844 de turisti, din care doar 60.255 au fost turisti straini. Media sejurului petrecut de turistii straini in cadrul centrelor care pun la dispozitie servicii medicale balneoclimaterice si de refacere a fost de 4,2 zile, jumatate din media sejurului pentru care au optat turistii romani in aceste unitati. Gradul de ocupare al statiunilor balneoclimaterice este doar de 45,6%.

Cele mai cunoscute produse balneare din tara noastra in strainatate sunt namolul de la Techirghiol si apele minerale carbonatate de la Borsec, Baile Tusnad si Covasna.
Source: Curentul