Conform Raportului Aeroporturilor, redactat de IBC Focus, din cele 17 aeroporturi operationale in Romania, numai pentru 4 pot fi alocate fonduri avand ca sursa bugetul Ministerului Transporturilor, restul depinzand de finantarea asigurata de consiliile judetene, de parteneriatele public-private sau fondurile europene. Cele 4 aeroporturi sunt: Bucuresti-Otopeni, Bucuresti-Baneasa, Timisoara si Constanta.
Potrivit raportului Aeroportul International Henri Coanda – Otopeni este cel mai rentabil aeroport international din Romania, acesta inregistrand un trafic de 5 milioane de pasageri in 2008. Locul doi este ocupat de Aeroportul International Aurel Vlaicu – Baneasa, cu un trafic de 1,8 milioane pasageri, iar locul trei este ocupat de Aeroportul Traian Vuia din Timisoara cu 1 million de pasageri. Ultimul loc este ocupat de Aeroportul International Cluj-Napoca cu un trafic de 750.000 de pasageri.
In raportul IBC Focus, se specifica faptul ca, doar primele trei aeroporturi vor primi fonduri pentru investitii din partea Ministerului Transporturilor. Daca necesarul investitiilor declarate pentru modernizarea aeroporturilor romanesti se ridica la suma de 1,28 miliarde EUR pana in anul 2025, cea mare parte a fondurilor, adica 1,08 miliarde EUR, sunt necesare pana in 2013.
Raportul Aeroporturilor din Romania contine o succinta analiza de piata cat si descrierea lucrarilor de constructie/reamenajare a 16 aeroporturi internationale. La acestea se mai adauga 4 proiecte in intentie si unul in proiectare. Toate aceste proiecte au fost verificate de catre specialistii IBC Focus si includ datele de contact ale Antreprenorilor Generali, Proiectantilor si Beneficiarilor.
Source: 9AM