Doar 0,6% din cheltuielile populatiei sunt pentru cumpararea sau constructia de locuinte

Potrivit rezultatelor ultimei anchete a bugetelor de familie, realizata de Institutul National de Statistica, in trimestrul al IV-lea din anul 2013, veniturile totale medii lunare au fost de 2.624 de lei/gospodarie si de 920 de lei/persoana.
Veniturile banesti au fost, in medie, de 2.186 de lei lunar/gospodarie (766 de lei/persoana), iar cele in natura de 439 de lei lunar/gospodarie (154 de lei/persoana). Diferente de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor s-au inregistrat in functie de mediul de rezidenta. Astfel, in ultimul trimestru din anul trecut, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 31,6% mai mari decat ale uneia din cel rural si cu 11,5% mai mari fata de ansamblul gospodariilor.
In perioada analizata, cheltuielile populatiei au fost, in medie, de 2.394 de lei lunar/gospodarie (839 de lei/persoana) si au reprezentat… 91,2% din nivelul veniturilor totale. Principalele destinatii ale cheltuielilor au fost consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor. Din pacate, cheltuielile pentru investitii destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. au detinut o pondere foarte mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei – de doar 0,6%.
O componenta a consumului, cu pondere mare in cheltuieli, este legata de locuinta (apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei). Astfel, in trimestrul al IV-lea din anul 2013, aceasta a reprezentat 21,1% din cheltuielile totale de consum. Iar in cadrul acestor cheltuieli cea mai mare pondere au detinut-o cheltuielile necesare functionarii si incalzirii locuintei (17,1%).

Source: Imobiliare.Net