Din iulie, institutiile publice vor fi obligate sa acorde angajatilor vouchere de vacanta

Incepand cu luna iulie a acestui an, institutiile publice si companiile de stat vor fi obligate sa acorde vouchere de vacanta angajatilor, in cuantum egal cu contravaloarea unui salariu de baza minim brut pe tara, angajatorul fiind insa cel care stabileste, de comun acord cu sindicatul, cand anume acorda aceste vouchere, valabile doar pentru hoteluri si pensiuni din tara.
In prezent, salariul minim brut este de 1.450 RON, aceasta urmand sa reprezinte valoarea voucherului care urmeaza sa fie acordat. In baza legislatiei actuale, salariatii din mediul privat si cei din sectorul bugetar pot primi vouchere de vacanta in limita a 6 salarii minim brute, care pot fi folosite doar in turismul romanesc.
Voucherele sunt suportate integral de angajator, iar sumele sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.
Proiectul pregatit acum la nivelul Guvernului lasa insa decizia privind momentul acordarii voucherelor la mana angajatorului, care trebuie insa sa se consulte cu sindicatul. Practic, voucherul de vacanta va putea fi acordat oricand in timpul anului, nu obligatoriu la momentul plecarii in concediu.
Astazi, legea limiteaza acordarea primelor sub forma voucherelor doar pentru momentul plecarii in concediul de odihna, nu pentru intregul an sau pentru Sarbatori.
Impactul asupra cheltuielilor bugetare determinat de acordarea voucherelor de vacanta in acest an este estimat la 1,73 mld. RON, pentru aproximativ 1,2 milioane de persoane angajate in sistemul bugetar.
Voucherele de vacanta vor fi acordate, de la 1 iulie 2017, pe suport electronic, vor fi nominale, iar persoanele care isi vand tichetul altora sunt pasibile de amenzi ce pot echivala cu pana la 14 salarii minime brute, se arata in proiectul de Ordonanta de Urgenta a Guvernului.
In ceea ce priveste contraventiile suportate de catre cei care nu respecta prevederile legale prevazute in OUG nr. 8/2009, proiectul de modificare si completare precizeaza ca acceptarea de catre unitatea afiliata de vouchere de vacanta de la alte persoane decat titularul tichetului se va sanctiona cu 4 pana la 7 puncte de amenda. Un punct de amenda este echivalent cu contravaloarea unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata (1.450 RON) stabilit, in conditiile legii.
Proiectul de act normativ privind modificarea si completarea OUG privind acordare voucherelor de vacanta se va afla in consultare publica pe site-ul Ministerului Turismului pana la data de 7 iunie, iar observatiile si propunerile pot fi transmise la ministerul de resort.

Source: Economica