Ministerul Turismului organizeaza concurs pentru infiintarea Corpului atasatilor de turism

In urma cu o luna, Ministerul Turismului a decis sa desfiinteze birourile externe de promovare, motivand nereguli descoperite de Curtea de Conturi a Romaniei. Patronatele din turism si reprezentanti ai sectorului au criticat aceasta masura, motivand ca masura va avea efecte negative si ca nu au existat consultari inainte.
Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a declarat ca actualii reprezentanti de la birourile externe de promovare turistica sunt rechemati in tara si vor avea statutul de angajati ai Ministerului Turismului, dar vor putea participa la concursul ce va fi organizat pentru infiintarea Corpului atasatilor de turism.
Ministerul Turismului va infiinta un corp al atasatilor de turism, cu grad diplomatic, sub directa indrumare si coordonare a Ministerului Afacerilor Externe.
Ministerul Turismului a precizat ca birourile externe „nu vor fi gazduite in sediile misiunilor diplomatice ale Romaniei, ci vor functiona in spatii inchiriate”, deci ca pana in prezent. 
Viitoarele sedii ce vor fi inchiriate „vor fi contractate dupa prospectarea pietei imobiliare din tarile unde vor functiona birourile, dupa reguli clare si cu plafoane maximale stabilite”.
Demararea procesului de infiintare a corpului atasatilor de turism va fi precedata de o analiza interna privind nevoia de relationare a institutiei pe plan extern, dar si de identificarea pietelor vizate a fi castigate/recucerite de operatorii de turism autohtoni specializati in incoming.
Ministerul Turismului mentioneaza ca va decide, tinand cont de studiile de piata si in urma unor consultari cu mediul privat, mutarea unor birouri de promovare turistica in tari care pot fi furnizoare de turisti pentru Romania, precum tarile scandinave, Belgia, Olanda si Luxemburg, numarul total al reprezentantelor externe fiind, conform organigramei, de 14. 
Totodata, conducerea ministerului da asigurari ca activitatea de promovare a Romaniei pe pietele externe nu va inceta din punct de vedere institutional, ci va fi repozitionata si intarita.

Source: Economica