De la 1 ianuarie 2008 toate companiile aeriene vor elibera doar bilete electronice

Anul 2007 este ultimul an in care se vor mai emite bilete de avion pe hartie, incepand de la 1 ianuarie 2008 toate companiile aerine din lume vor elibera doar bilete electronice.

Anca Apahidean, director IATA pentru Romania si Republica Moldova, a declarat ca prin aceasta metoda pasagerii vor avea foarte multe beneficii, printre care disparitia stress-ului pierderii biletului, modificarea itinerariului va fi mult mai simpla iar pasagerii vor beneficia de un check-in rapid la aeroport.

Totodata, trecerea la biletul electronic va aduce economii substantiale industriei de profil. Operatorii aerieni membri ai IATA emit anual, la nivel global, aproximativ 300 milioane de bilete iar trecerea la sistemul electronic va aduce economii de 2,7 miliarde USD anual, in conditiile in care pentru un bilet obisnuit costurile de procesare se ridica la 10 USD si emiterea unui bilet electronic costa 1 USD.

In tara noastra biletul electronic detine o pondere de aproximativ 30% din totalul biletelor emise, dar pana la sfarsitul acestui an, se estimeaza o crestere de 50%, dupa introducerea biletului electronic de catre compania nationala Tarom, a precizat Anca Apahidea.

Presedintele Consiliului de Administratie al Tarom, Gabriel Dumitrescu, a declarat ca operatorul aerian va introduce sistemul electronic de emitere a biletelor, gradual, incepand de anul viitor.

Agentiile de turism au inceput sa emita bilete electronice. Directorul Happy Tour, Nicolae Demetriade, a declarat ca exista deja companii aeriene care impun ca toate biletele comercializate sa fie electronice iar cine nu respecta acest lucru, trebuie sa suporte o penalizare de 10–25 EUR pentru fiecare bilet emis pe hartie.

In 2007 cel putin 6 companii aeriene straine vor patrunde pe piata aeriana din Romania iar printre acestea se numara si compania americana Delta, care din luna iunie va incepe sa opereze 4 zboruri saptamanale pe ruta Bucuresti–New York.

In acest an pretul mediu al biletelor de avion din SUA catre Romania, in perioada mai – septembrie a fost cu aproape 50% mai mare comparativ cu 2004, fapt care a contribuit semnificativ la diminuarea ritmului de crestere a traficului turistic catre Romania, a declarat Simion Alb, directorul Biroului National de Turism al Romaniei la New York.
Source: Capital