Cladirile monument istoric din Constanta nu atrag investitori

Judetul Constanta detine aproximativ 700 de monumente istorice trecute pe lista Ministerului Culturii si Cultelor. Pe 26 ianuarie Guvernul a emis o ordonanta care permite concesionarea cladirilor monument istoric, pe o perioada de maxim 49 de ani insa pana in prezent singurul monument de care s-au aratat interesati investitorii este doar Cazinoul.

Ordonanta de Guvern prevede ca, in schimbul unei redevente, a carei valoare va fi stabilita de comun acord intre reprezentantii Ministerului Culturii si Cultelor, ai administratiei locale si investitor, noul administrator va putea transforma locatia istorica intr-o sursa de venit.

Printre cele 700 de monumente istorice se afla si imobilele: Oficiul Romtelecom, Palatul Arhiepiscopiei Tomisului, Casa cu Lei, Casa Barzanescu, Teatrul Elpis, Colegiul National Pedagogic Constantin Bratescu, sediile Tribunalului Constanta, al Judecatoriei, al Curtii de Apel si al Cercului Militar si sediul Garii Maritime din dana 11 a Portului Constanta.

Proprietarii cladirilor monumente istorice pot solicita fonduri de la Ministerul Culturii si Cultelor in baza OG 610/2005, dar pana in prezent nu au fost solicitate.
Source: Replica de Constanta