Chinezii construiesc un oras nou langa capitala Angolei, Luanda, pentru 3,5 miliarde de euro

Un oras nou, construit de antreprenori chinezi in schimbul a 3,5 miliarde de dolari, se ridica din pamant la 30 de kilometri de Luanda, cu largi bulevarde si peluze, de-a lungul carora se aliniaza cladiri vopsite in galben, bleu sau verde – o antiteza la haosul urban care domneste in capitala Angolei, relateaza AFP.

Prima faza urmeaza sa fie definitivata in decembrie 2012. Ea va oferi locuinte pentru 120.000 de persoane in 710 imobile dintre care unele au 13 etaje, dar si scoli, centre comerciale si spatii verzi, dupa cum explica Hamilton Faria Jorge, inginer insarcinat cu proiectul la Sonip.

Filiala imobiliara a omniprezentei societati publice petroliere Sonangol a atribuit executia lucrarilor din noul oras, Kilamba Kiaxi, intreprinderilor din China.
“Nu trebuie sa concentram totul in Luanda. Trebuie sa ne extindem. In orice caz, avem mult spatiu”, a explicat el.

Colonizatorii portughezi au conceput Luanda pentru 300.000 de locuitori, dar populatia sa atinge acum 5 milioane. O treime dintre angolezi traiesc in capitala.
In timpul celor 27 de ani cat a durat razboiul civil (1975-2002), numerosi angolezi s-au refugiat in capitala, ferita in general de lupte. Somerii in cautarea unui viitor mai bun au venit si ei aici, de cand pacea a fost restabilita.

Acest aflux de noi locuitori a creat o criza a locuintelor: casele decente sunt rare in Luanda, unde exista imense mahalale, iar electricitatea si apa curenta nu reprezinta o regula aici.

Presedintele Jose Eduardo dos Santos, la putere de 30 de ani, a facut din aceasta problema o prioritate. Este una dintre rarele teme pentru care regimul sau este contestat la scena deschisa, chiar daca manifestatiile sunt cel mai adesea reprimate.

El a promis anul trecut sa aloce 50 de miliarde de dolari pentru constructia a unui milion de noi locuinte.

Aceasta masura facea deja parte din programul sau pentru alegerile legislative din 2008, dar criza mondiala a intarziat acest proiect, din cauza scaderii cotatiei petrolului, in conditiile in care Angola este un mare exportator.

Kilamba Kiaxi este unul dintre cele sapte noi orase in curs de constructie in intreaga tara, in principal in jurul Luandei. Celelalte sunt mai mici, cu un total de circa 45.000 de locuinte.

Complexe imobiliare sunt in curs de constructie si in provinciile mai agitate Cabinda si Lunda Norte (nord), unde locuitorii reclama o mai corecta distributie a veniturilor din petrol si diamante.

Dar apar si noi probleme: transporturile sunt insuficiente intre noul oras si centrul capitalei, unde sunt concentrate majoritatea locurilor de munca. In plus, guvernul nu a anuntat la ce pret vor fi scoase la vanzare noile apartamente si nici cum vor fi acordate creditele pentru achizitionare.

Intre altele, numerosi angolezi se tem de calitatea constructiilor chinezesti, dupa ce un spital a fost evacuat anul trecut din cauza unei fisuri aparute in serviciul de pediatrie.

Source: Flux Imobiliar