Cheltuielile turistilor nerezidenti s-au ridicat la 1130,1 mil. RON, in T1

Numarul total de nerezidenti cazati in structurile de cazare turistica colective in trimestrul I 2018 a fost de 480,3 mii, iar cheltuielile acestora s-au ridicat in total la 1130,1 mil. RON.

Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (63,4% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 63,1% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenti in Romania l-a reprezentat calatoriile in scop particular – 36,6% din numarul total de turisti nerezidenti, dintre acestea evidentiindu-se calatoriile pentru vacante – 63,4%.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare – 52,5%, fiind preferata cazarea cu mic dejun inclus – 90,3%.

Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 17,3%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 12,7%. Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 50,7% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 36,9% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidentilor sositi in Romania, 52,3% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 30,8% si-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul (82,2% din numarul total de turisti). Autoturismele proprii au reprezentat 12,7%, urmate de autocare si autobuze cu 3,7%, alte mijloace – 1,4%.
Source: Capital