Cetatea Enisala din judetul Tulcea este cel mai vizitat obiectiv turistic aflat in administrarea Institutului de Cercetari Eco-Muzeale, ICEM, Tulcea.
Directorul ICEM, Cristian Micu a declarat ca in 2012 cetatea a fost vizitata de 13.100 de persoane, iar in primele noua luni ale acestui an, Cetatea Enisala a fost vizitata de 12.583 de persoane.
Persoanele care ajung aici sunt vizitatori de week-end, persoane din Romania si strainatate care isi petrec concediile pe litoralul romanesc, iar agentiile le ofera posibilitatea unei excursii la cetate, sunt persoane care au vazut in strainatate cetati similare si vor sa vada asemenea situri si in Romania, a precizat Cristian Micu.
Pentru a pastra interesul vizitatorilor pentru acest obiectiv turistic din judetul Tulcea, ICEM pregateste deja o expozitie permanenta care va fi amenajata in cladirea din apropierea cetatii si care va prezenta rezultatele cercetarilor efectuate anul acesta la poalele cetatii Enisala.
Cetatea Enisala, monument de arhitectura militara unic in Romania, a fost construita cel mai probabil in a doua jumatate a secolului al XIV-lea de genovezi, care controlau la acea vreme rutele comerciale din zona.
In al doilea trimestru al acestui an, in timpul unor lucrari de amenajare a unui mini-port in apropierea cetatii Enisala, s-au descoperit vestigii arheologice. Cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Tulcea, specialistii ICEM au scos la iveala urme ale unor asezari din perioada eneolitica, urme ale culturii Gumelnita care dateaza din mileniul V i. Hr, dar si o asezare din prima epoca a fierului, cultura Babadag secolul VIII i. Hr., cercetarile arheologice putand oferi o imagine cuprinzatoare a evolutiei comunitatilor umane din zona.
Source: Financiarul.ro