Ceramica de Horezu inclusa in Patrimoniul cultural imaterial al UNESCO

UNESCO a decis, in cadrul celei de-a 7-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental de Protejare a Patrimoniului Cultural Imaterial, care s-a desfasurat la Paris, in perioada 3 – 7 decembrie, inscrierea ceramicii romanesti de Horezu in lista Patrimoniului cultural imaterial.
Potrivit site-ului UNESCO, confectionarea ceramicii de Horezu este un mestesug traditional unic, practicat atat de barbati, cat si de femei din partea de nord a judetului Valcea, procesul de fabricatie fiind divizat.
Astfel, barbatii sunt cei care se ocupa cu extragerea lutului, care este, ulterior, curatat, portionat si udat, framantat, tescuit si amestecat, devenind astfel materia prima cleioasa din care sunt confectionate celebrele vase rosiatice de Horezu. Femeile sunt acelea care decoreaza obiectele folosind tehnici si instrumente specifice, cu care deseneaza modele traditionale. Indemanarea si talentul de a combina formele si culorile definesc personalitatea si unicitatea acestui tip de ceramica.
UNESCO a precizat ca tehnicile, arta si cunostintele asociate ceramicii de Horezu sunt markeri simbolici pentru identitatea comunitatii din Horezu si Olari, iar inscrierea mestesugului ceramicii de Horezu in lista reprezentativa a UNESCO ar putea contribui la cooperarea cu alti mestesugari din alte zone in scopul promovarii respectului pentru diversitate culturala si creativitate umana.

Source: Daily Business