Cati bani va obtine RA-APPS din apartamentele pe care le scoate la licitatie?

Pe cele 600 apartamente din Bucuresti, companiile imobiliare estimeaza ca vor încasa 85-90 mil. euro.

Valoarea celor 600 apartamente din Bucuresti pe care RA-APPS le va scoate la vânzare prin licitatie cu strigare este de 85-90 milioane de euro, cele mai scumpe fiind trei locuinte din imobile aflate pe Bulevardul Kiseleff, fiecare cu preturi estimative de circa 310.000 de euro.

Evaluarea estimativa a fost realizata de reprezentantii mai multor companii imobiliare, luând în calcul o suprafata medie de 120 de metri patrati utili si imobile construite dupa 1975 sau, dupa caz, perioada în care s-a construit în respectivele zone, informeaza Mediafax.

Pe baza acestor elemente de evaluare, preturile rezultate se situeaza între 108.000 de euro si 308.000 de euro.

Pe lista imobilelor pe care Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) le va scoate în perioada imediata la vânzare prin licitatie cu strigare figureaza 733 de imobile, dintr-un total de 1.100 active aflate în portofoliul regiei, printre care atât spatii folosite de mai multi ani de diferite fundatii si organizatii neguvernamentale, cât si unitati turistice importante, precum hotelurile Triumf din Bucuresti si Mara din Sinaia, Clubul Floreasca si peste 20 de vile din statiuni montane si de pe litoral.

Din cele 733 imobile, 600 sunt apartamente

Din totalul celor 733 imobile, un numar de 600 sunt însa apartamente din Bucuresti ocupate în prezent de ministri, secretari de stat, consilieri guvernamentali, inclusiv de la Cancelaria premierului, si de fosti ministri în regimul comunist, majoritatea fiind amplasate în zone centrale ale Capitalei.

Apartamentele vor fi vândute la un pret de pornire care va fi stabilit de experti autorizati, prin licitatie publica cu strigare la care vor putea participa si actualii demnitari.

În lista RA-APPS nu sunt prezentate informatii, cu câteva exceptii, privind suprafata, numar de camere, anul constructiei imobilului în care este amplasata locuinta.

Cele mai scumpe imobile se gasesc pe Kiseleff

Din totalul apartamentelor care vor fi scoase la vânzare de RA-APPS, 17 sunt amplasate pe Bulevardul Kiseleff din centrul Bucurestiului.

Pornind de la criteriile utilizate pentru evaluare, reprezentantii companiilor imobiliare au calculat preturi pe apartament plasate între 156.000 de euro si 308.000 euro.

Structurat pe zone, cele mai multe apartamente sunt amplasate pe Strada Mihai Eminescu, respectiv 139 de unitati. Pretul mediu în zona este de 115.000 de euro.

Pe Bulevardul Nicolae Balcescu sunt amplasate 35 de apartamente, pretul mediu fiind de 144.000 de euro, pe Bulevardul Ion Mihalache sunt 38 de apartamente, pretul mediu fiind estimat la 120.000 de euro, iar pe Strada Nicolae Racota se gasesc un numar de 31 de unitati (156.000 de euro).

În sectoarele 1 si 2 din Bucuresti se afla majoritatea imobilelor în care sunt amplasate apartamentele care urmeaza sa fie vândute, alte artere cu o oferta semnificativa din sectorul 1 fiind Strada Polona (31 de apartamente pentru care estimarea de pret este de 144.000 de euro pentru fiecare), Bulevardul Magheru (22 de locuinte, 144.000 de euro), Bulevardul Iancu de Hunedoara (25, cu un pret estimat de 132.000 de euro), Bulevardul Dacia (14 apartamente, pretul în zona pentru o unitate similara fiind de 144.000 de euro), în timp ce pe Strada Icoanei vor fi disponibile 14 locuinte, care ar putea fi vândute cu 156.000 de euro fiecare.

În sectorul 2, RA-APPS va vinde 23 de apartamente pe Strada Drobeta, 24 pe Strada Aurel Vlaicu si 19 pe Bulevardul Mircea Voda. În aceste cazuri, preturile estimate sunt cuprinse între 108.000 euro si 144.000 de euro.

În sectorul 3, cele mai multe apartamente sunt amplasate pe Bulevardul Unirii, respectiv 15, caz în care pretul estimat este de 144.000 de euro.

Pentru întreaga lista, companiile imobiliare au utilizat pretul mediu pe metru patrat util la care se încheie în prezent o tranzactie în respectiva zona, care s-a înmultit cu 120. Pretul final ar putea sa fie însa mai redus, tinând cont ca suprafata utila este mare.

De exemplu, daca în zona Eminescu locuintele se vând la 950-1.000 euro/mp, acesta este de regula valabil la apartamentele de 1-2 camere, iar cu cât numarul camerelor creste, cu atât pretul pe metru patrat este plauzibil sa scada.

Nu se va apela la companii de consultanta imobiliara

Totodata, evaluarea a fost realizata luând în calcul o stare relativ buna a imobilului, nu însa si suprafetele de teren aditionale proprietatilor.

Reprezentantii agentiilor imobiliare au declarat ca statul va vinde probabil prin mijloace proprii locuintele RA-APPS, bucata cu bucata, fara sa apeleze la companii de consultanta imobiliara.

Source: Flux Imobiliar