Castelul Huniade ar putea fi redeschis publicului dupa un amplu proces de restaurare si consolidare

Castelul Huniade ce adaposteste Muzeul de Istorie a Banatului din Timisoara si care este cea mai veche cladire a cetatii ar putea fi redeschis publicului la sfarsitul acestui an dupa un amplu proces de restaurare inceput in anul 2006. Impunatoarea cladire era in risc major de prabusire.
CJ Timis a solicitat si a primit finantare prin Programul Operational Regional 2007-2013, valoarea totala a proiectului fiind de aproape 52,5 mil. RON, cu o valoare eligibila a proiectului de 41,4 mil. RON fara TVA.
„Contributia proprie a CJ Timis este de 18,8 mil. RON. Asistenta financiara nerambursabila solicitata a fost de 33,7 mil. RON, dar nu am beneficiat la momentul raportarii de prefinantare conform Cererii de finantare, care are o intarziere de 24 de luni”, a declarat Mugurel Borlea, director executiv al Directiei de Investitii si Managementul Proiectelor din cadrul CJ Timis.
Lucrarile de consolidare inclus si injectarea de beton sub baza constructiei, tinand const ca imobilul avea un risc major de prabusire. Pe langa acestea, s-a avut in vedere si punerea in valoare a stilisticii medievale a castelului, rezolvarea din punct de vedere functional si arhitectural a fatadelor in concordanta cu principiile conservarii si restaurarii monumentelor istorice, amenajarea curtii interioare, remedierea unor degradari arhitecturale, reamenajarea spatiilor si adaptarea functiunilor muzeale la caracterul patrimonial major al cladirii castel, instalatii interioare.
Lucrarile vor viza si o reasezare a sectiilor Muzeului Banatului, dar si folosirea corespunzatoare a Salii de marmura si a altor incinte care aveau alte destinatii decat cele consacrate.
Scopul final al proiectului vizeaza cresterea contributiei turismului la dezvoltarea economico-sociala si culturala a judetului si a zonei de vest a tarii.
Castelul Huniazilor din Timisoara este cea mai veche cladire din oras avand farmecul unui castel autentic.

Source: Ordinea Zilei