CBRE: aproape 10 miliarde euro au fost investiti in imobiliarele din estul Europei, in 2015

Pietele imobiliare din Europa Centrala si de Est au atras investitii straine de 9,9 miliarde de euro, de-a lungul anului trecut, in crestere cu 25% fata de anul anterior. Peste jumatate dintre companiile care au plasat bani provin din Statele Unite ale Americii si Germania.
CBRE: aproape 10 miliarde euro au fost investiti in imobiliarele din estul Europei, in 2015Tarile din Europa Centrala si de Est continua sa fie profitabile pentru marii investitori ai lumii, fapt demonstrat de sumele in continua crestere plasate in pietele imobiliare: „Investitiile in tarile din Europa Centrala si de Est (excluzand Rusia) au crescut cu 25% in 2015, comparativ cu anul precedent si au atins cifra de 9,9 miliarde euro. Daca crestere anuala era asteptata, performantele generale depasesc previziunile si contureaza un tablou cu o destindere semnificativa a pietelor din regiune”, se arata in cel mai recent raport CBRE focusat pe aceasta zona.
Cele mai mari sume au fost plasate de fondurile americane de investitii (160 milioane euro), reprezentand 30% din total, in crestere cu sapte procente fata de anul 2014. Specialistii subliniaza ca reintrarea pe piete a unor nume mari precum Morgan Stanley sau Goldman Sachs indica o crestere a increderii investitorilor in zonele din aceasta parte a Europei.
Germania este al doilea mare furnizor de investitori straini, cu 23% din totalul capitalului plasat in regiune (fata de 12%, in anul precedent). Potrivit analistilor imobiliari, prezenta Germaniei in top se datoreaza in parte si activitatii investitionale a Union Investment, cel mai important investitor german in regiune.
„Nivelul ridicat al investitiilor in 2015 a avut impact asupra randamentelor investitionale (yields), impingandu-le la niveluri superioare. Diferentele inter-regionale in materie de preturi au un potential insemnat de reasezare. In timp ce anumite piete si sectoare au atins deja niveluri ale yields-urilor inregistrate in ciclurile economice de varf (in special Cehia si Polonia), alte tari au inca potential de crestere. Tranzactiile investitionale pentru proprietati nu arata semne de incetinire a cresterii, iar CBRE considera ca, in anumite piete nationale, yields-urile pot depasi nivelurile inregistrate in 2007”, se specifica in raportul companiei de consultanta imobiliara.
In timp ce previziunile pentru 2016 indica o tendinta pozitiva, un factor potential de diminuare a cresterii volumului de investitii ar putea fi prezenta relativ scazuta a produselor foarte atractive pentru investitii. Dezvoltarile de spatii de birouri din Varsovia si Bucuresti sunt la un nivel record, ceea ce va duce la o crestere a interesului dezvoltatorilor si al chiriasilor in a actiona pe aceste piete.
„Volumele importante de investitii in regiune sunt rezultatul activitatii investitorilor americani si germani care au cautat sa valorifice nivelurile relativ inalte ale yields-urilor si stocurilor importante de pe piata. In 2016, ne asteptam la o continuare a investitiilor, dat fiind ca piata este pregatita sa inregistreze cresteri economice importante in Europa Centrala si de Est, care are randamente investitionale mai inalte comparativ cu Europa Occidentala si unde exista un interes activ al bancilor in a finanta investitiile din regiune. De asemenea, expansiunea puternica a vanzarilor din retail raportata in toata Europa Centrala si de Est va mentine un interes crescut al investitorilor. Ne asteptam, de asemenea, la o crestere a prezentei investitorilor din Asia in regiune si la o diversificare a profilului acestora”, conchide Gijs Klomp, Head of CEE Investment Properties.

Source: Imopedia/Media