Bugetul de vacanta al romanilor din acest an va fi mai mic decat in 2010

Potrivit unui studiu realizat de IRES, anul acesta romanii vor cheltui pentru vacanta de vara mai putin decat anul trecut, cand bugetul a fost de 2.000 RON. Doar 5% din populatie va aloca un buget mai mare decat anul trecut pentru vacanta de vara.

In ultimii 10 ani, sapte din zece romani au ales Romania ca destinatie de vacanta, doar 15% preferand concediile in strainatate.

65% din cei care au participat la studiu au ales ca destinatie de vacanta pentru acest an Romania, 4% au optat pentru Bulgaria, Spania si Italia.

Patru din zece romani opteaza pentru o destinatie la mare, trei din zece pentru o zona de munte, 2% vor merge si la mare si la munte, iar 7% spun ca vor vizita un oras.

Unul din cinci respondenti isi ia concediu numai in timpul verii, 2% isi iau concediu numai pe perioada iernii, 13% nu tin cont de anotimp atunci cand isi aleg perioada de concediu si doar 4% isi programeaza concediul in functie de ofertele de vacanta pe care le gasesc, arata sondajul IRES.

In ceea ce priveste mijloacele de transport in concediu, romanii aleg masina pentru a ajunge in destinatia de vacanta. Doar 10% dintre romani vor pleca in vacanta cu autocarul, 7% cu avionul si 18% cu trenul.

Pe de alta parte, sase din zece respondenti apreciaza ca in ultimii 5 ani situatia financiara a familiei lor s-a inrautatit, aproape trei din zece sunt de parere ca aceasta a ramas la fel si doar unul din zece romani afirma ca traieste mai bine acum decat in urma cu 5 ani.

Source: Bloom Biz