Bank of Cyprus va refinanta creditul de 110 milioane EUR al Societatii Companiilor Hoteliere Grand

Bank of Cyprus a preluat procesul de refinantare a datoriilor, in valoare de 110 milioane EUR, ale Societatii Companiilor Hoteliere Grand, GHES, care detine hotelul JW Marriott din Bucuresti, clasificat la 5 stele. Acest proces presupune renuntarea la colaborarea anterioara cu un consortiu de banci austriece, condus de Erste Bank.

Refinantarea datoriilor se va face pe o perioada de 20 de ani, insa nu s-a stabilit inca daca Bank of Cyprus va furniza intreaga suma sau va conduce un consortiu de banci. Pana in prezent, acesta este cel mai mare imprumut hotelier din Romania. Hotararea a fost luata in cadrul unei Adunari Generale a Actionarilor GHES, care a avut loc saptamana trecuta.

Bank of Cyprus a preluat recent pachetul majoritar al companiei ONT Carpati, unul dintre actionarii GHES. Potrivit ultimelor informatii disponibile, actionarii Societatii Companiilor Hoteliere Grand sunt Bauholding Strabag, cu 51% din actiuni in mod direct si 4% in mod indirect, ONT Carpati cu 30% si Alliance Overseas Import-Export, companie controlata de omul de afaceri Fathi Taher, cu 15%.

La mijlocul anilor `90, compania GHES a contractat un imprumut, garantat de stat, in valoare de 100 milioane EUR, pentru a construi hotelul JW Marriott. Creditorul era un consortiu de banci austriece condus de Erste Bank. Conform ultimelor estimari, GHES mai datoreaza bancilor aproximativ 80 milioane EUR.

In 2005, pentru refinantarea datoriilor, Erste Bank a angajat un evaluator, care a plasat valoarea JW Marriott la 150 milioane EUR.

In 2006, GHES a inregistrat o cifra de afaceri de 36,7 milioane EUR, in crestere cu aproximativ 8% fata de cifra de afaceri inregistrata in 2005, si un profit de 14,5 milioane EUR. Pentru 2007, hotelul JW Marriott estimeaza un profit de aproximativ 18 milioane EUR.

Hotelul JW Marriott este condus sub contract de management de lantul hotelier Marriott International, care intentioneaza sa intre pe piata locala cu unul dintre brand-urile Marriott Resorts.

Source: Business Standard