Austria, Franta si Spania si-au intensificat campaniile de atragere a turistilor romani

Potrivit datelor Bancii Centrale a Austriei, turistii romani au cheltuit anul trecut 162 mil. EUR pentru vacante in Austria, in aceeasi perioada austriecii care au vizitat Romania in scop turistic, cheltuind cu 99 mil. EUR mai putin.

Turistii romanii cheltuie 118 EUR/zi in Austria, in sezonul de iarna, fata de 113 EUR/zi cheltuiti de turistii polonezi, maghiari, slovaci sau cehi, iar in vacanta de vara cheltuie  in medie 143 EUR/zi, cu 3 EUR mai mult decat alti turisti straini in Austria.

Romania devine astfel o piata tot mai importanta pentru austrieci, in iarna trecuta Biroul de turism al Austriei la Bucuresti numarand aproximativ 140.000 de turisti romani, cu 14,7% mai putini fata de iarna 2008. Din cauza prelungirii crizei economice in Romania, reprezentantii Oficiului de Turism al Austriei au declarat ca este posibil ca numarul romanilor care vor alege statiunile austriece in acest an sa se diminueze comparativ cu sezonul de iarna 2009-2010.

Per total, Austria a incasat anul trecut 13,9 mld. EUR din incoming, sustinut in special de turistii germani, in conditiile unui buget de promovare turistica interna si externa de 52,2 mil. EUR.

Romania a inregistrat anul trecut, cu un buget de promovare a turismului de 5,5 mil. EUR, venituri de 882 mil. EUR la capitolul „turism – calatorii”, potrivit Bancii Nationale a Romaniei. Numarul sosirilor in unitatile de cazare din Romania a fost de 6,14 milioane de turisti, cu 13,8% mai putini decat in 2008, numarul turistilor straini fiind de 1,27 milioane, in scadere cu 13% fata de 2008.

Spania desfasoara, in perioada octombrie 2010 – aprilie 2011, unui program subventionat de guvernul spaniol, adresat persoanelor peste 55 de ani, prin care intentioneaza sa atraga 110.000 de turisti, din care aproximativ 10.000 de romani. Pachetul de servicii, de sapte nopti de cazare la hotel de 3 sau 4 stele, trei mese pe zi, transport cu avionul, asigurare de sanatate si doua excursii, porneste de la 395 EUR, reprezentantii Biroului pentru turism al Spaniei declaraand ca fiecare euro investit in acest program va genera 1,32 EUR.

Si Franta si-a intensificat actiunile de promovare pe piata autohtona in sezonul de iarna, ca urmare a tendintei de crestere a numarului de turisti romani care calatoresc iarna peste hotare, inclusiv in Franta, potrivit Agentiei de Dezvoltare Turistica a Frantei Atout France de la Viena, care acopera si Romania. Cele mai cautate destinatii de iarna franceze pentru turistii romani sunt Chamonix, precum si cele trei vai adiacente din cea mai mare zona de schi din lume, care insumeaza 600 de kilometri de partii si 200 de teleschiuri.

Source: Financiarul