Afla cati turisti au ales sa-si petreaca minivacanta in Romania si cat au cheltuit

Conform unui comunicat al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, FPTR, numarul romanilor care au petrecut minivacanta de 1 Mai si Paste in tara a crescut cu 52% comparativ cu aceleasi perioade din 2012. 
Romanii au cheltuit in aceasta minivacanta peste 51 mil. RON doar pentru servicii turistice si peste 35 mil. RON pentru distractie, potrivit datelor FPTR. 
Potrivit FPTR, de Paste majoritatea turistilor au ales ca destinatie zonele rurale din Romania, pensiunile inregistrand peste 65.000 de turisti.
Statiunile montane au fost alese pentru sarbatorile Pascale de aproximativ 25.000 de turisti, dublu fata de anul trecut. Unitatile de cazare de pe Valea Prahovei au fost ocupate in proportie de 70-80%, in timp ce in celelalte statiuni montane gradul de ocupare a fost de pana la 70%.
Pe litoral, dupa ziua de 1 Mai, au ramas sa petreaca Pastele circa 16.000 de turisti, iar in statiunile balneare au petrecut Pastele 10.000 de turisti, numar identic cu cel de anul trecut.
Delta Dunarii a fost aleasa de aproximativ 2.500 de turisti pentru minivacanta de 1 Mai si Paste, de doua ori si jumatate mai multi decat anul trecut.
Peste 12.000 de romani au ales sa-si petreaca aceasta minivacanta in strainatate si au cheltuit in total 2,3 mil. EUR. Peste 7.000 de romani au ales ca destinatie Bulgaria, unde au cheltuit 630.000 EUR, urmata de Ungaria si Turcia, cu cate 600 de turisti romani.
Potrivit FPTR, cifrele sunt aproximative si au fost obtinute pe baza datelor furnizate de sistemul de rezervari www.RezEx.ro, a estimarilor furnizate de ANTREC, OPTBR si a membrilor FPTR precum si a sondajului aplicat unui numar semnificativ de operatori din turism.

Source: Economica