Active imobiliare de 36 de milioane de euro, scoase la mezat

Active imobiliare de 36 milioane de euro, scoase la mezat. Cele mai mari banci de pe piata si firmele de insolventa scot la licitatie in urmatoarea luna 12 active imobiliare cu preturi cumulate de peste 36 de milioane de euro, proprietati situate atat in Bucuresti, cat si in Brasov, Iasi sau Piatra-Neamt.

Ziarul Financiar a cautat pe site-urile primelor zece banci din sistem cele mai scumpe active imobiliare scoase la licitatie in urma executarilor, iar listele cu astfel de proprietati sunt tot mai lungi.

In paralel, firmele de insolventa organizeaza la randul lor licitatii cu active ale firmelor aflate in lichidare sau reorganizare judiciara, proprietati care de asemenea pot avea preturi de pornire de ordinul mi lioanelor de euro.

In unele cazuri preturile solicitate sunt peste valorile practicate in piata, anunturile cu licitatii nu sunt foarte vizibile, iar cumparatorii interesati trebuie sa cumpere un caiet de sarcini si sa achite garantii substantiale (10% din pretul de pornire al licitatiei) – astfel ca, cel putin deocamdata, interesul pentru aceste active este destul de redus.

Cele mai importante active imobiliare valorificate in urma lichidarii au fost in ultimii ani centrele co merciale Tiago Mall din Oradea si City Mall din Bucuresti, precum si un pachet de 129 de apartamente din cadrul ansamblului rezidential My Dream din Pipera.

Anul acesta este asteptata si iesirea pe piata a proiectului Armonia din Braila, al carui faliment a fost pronuntat de instanta la sfarsitul anului trecut.

Proiectul evaluat la 25 de milioane de euro isi va gasi insa cu greu cumparatori la acest pret, tinand cont ca de mai bine de doi ani centrul comercial nu are niciun fel de activitate.

Cele mai scumpe proprietati imobiliare scoase la licitatie in urmatoarele saptamani in Bucuresti sunt terenuri de cateva milioane de euro situate in zone precum soseaua Fundeni, Drumul Gazarului, Soseaua Chitilei sau, mai central, in apropierea intersectiei dintre Calea Grivitei si Calea Victoriei, pe Strada Occidentului.

Preturi la terenuri in Bucuresti: intre 150 si 1.375 euro/mp

Cel mai scump dintre aceste loturi este cel din Fundeni, scos la licitatie de catre firma Fineco Insolvency pentru un pret de 11,47 mil. euro, ceea ce inseamna peste 250 de euro/mp tinand cont de suprafata de 45.000 mp a celor noua parcele care il formeaza.

Un alt teren care era destinat construirii unui ansamblu rezidential si a ajuns sa fie lichidat se afla in Drumul Gazarului, in sudul Capitalei, unde un grup de investitori irlandezi intentiona sa ridice blocuri cu locuinte. Lotul de aproape 16.000 mp costa acum 4,6 mil. euro (aproape 300 euro/mp) si este scos la licitatie de catre firma RVA Insolvency.

La ce preturi mai sunt evaluate terenurile executate silit din Bucuresti? Pe strada Constantin Godeanu, langa Soseaua Chitilei, pretul solicitat pe metrul patrat de teren este de circa 150 de euro, in timp ce lotul de pe Strada Occidentului a fost evaluat la 1.375 de euro/mp (pret de 4,9 milioane lei pentru 831 metri patrati de teren).

Vila de 5 milioane de euro, la licitatie

In materie de cladiri, la sfarsitul acestei luni va fi scoasa la licitatie o vila istorica din Piata Romana, chiar de langa ASE, la un pret de pornire de 5 milioane de euro, ca urmare a intrarii in insolventa a firmei Proconces Ro. Licitatia va fi organizata de catre firma BDO Business Restructuring, iar principalul creditor este UniCredit Tiriac Bank.

Cele mai scumpe active imobiliare scoase la licitatie in afara Capitalei sunt un teren de 7,8 hectare din Predeal, destinat unui proiect rezidential, un lot de 9,5 hectare din localitatea Ghimbav, judetul Brasov, unde au fost construite cateva blocuri aflate la stadiul de structura de rezistenta sau un lot de 2,6 ha din Piatra-Neamt, cele trei active fiind evaluate la circa 25 de milioane de lei.

In cazul in care firma Asmita Gardens, dezvoltatorul unui proiect imobiliar cu aproape 800 de apartamente din Bucuresti, ar intra in faliment, cele peste 400 de apartamente nevandute ar putea reprezenta cel mai important pachet imobiliar scos la lichidare in urma actualei crize.

Source: Flux Imobiliar