ANAT: agentiile de turism sunt afectate de impozitul de 1% pe cifra de afaceri de pana la 1 mil. EUR

Aplicarea impozitului de 1% pe cifra de afaceri de pana la 1 mil. EUR afecteaza peste 85% dintre agentiile de turism, punandu-le în situatia sa renunte la investitii si la dezvoltarea afacerii, se arata intr-un comunicat al ANAT.
Industria de calatorii asteapta din partea guvernul aprobarea reglementarilor care sa corecteze actuala situatie a garantarii pachetelor turistice, pentru care ANAT a avansat propuneri înca de acum 1 an. Sau sa fie propuse masuri stimulatorii, cum ar fi reducerea TVA la 9% pentru marja agentiilor, pe care ANAT o cere cu insistenta de mai multi ani.
Specialistii în fiscalitate arata ca cele mai afectate companii vor fi cele care au o marja bruta de profit mai mica de 6,25% sau care înregistreaza pierderi, întrucat vor fi nevoite sa plateasca un impozit mai mare. Este cazul agentiilor de turism care au comision mediu de 7% din valoarea pachetului, din care platesc o cincime TVA, cheltuieli de functionare si nu ajung la o rata a profitului de 6,25%.
ANAT este asociatia patronala agentiilor de turism din Romania, carora le reprezinta interesele profesionale la nivel national, european si international. Asociatia are ca membri activi 500 de agentii de turism, cele mai importante din tara, care cumuleaza peste 85% din vanzarile pachetelor de turism si calatorie, estimate la aproape 1 mld. EUR anual si au împreuna peste 4.600 de angajati. 

Source: Capital

EN RO