A avut loc prima editie a Forumului National pentru Turismul de Sanatate

In perioada 18 – 20 noiembrie a avut loc la Iasi prima editie a Forumului National pentru Turismul de Sanatate, la initiativa Colegiului Medicilor din Romania si a Fundatiei Amfiteatru.

Forumul are drept obiectiv general crearea unei platforme de comunicare si mediere între profesionistii din sectorul serviciilor turistice si de sanatate.

Colegiul Medicilor din Romania si Fundatia Amfiteatru vor dezvolta un program complex destinat turismului de sanatate, inaugurat cu ocazia acestui eveniment.

La eveniment au participat peste 50 de specialisti romani si straini din industria medicala, a serviciilor balneare si din turism, temele abordate vizand subiecte referitoare la turismul balnear romanesc si directiile sale de dezvoltare in contextul european actual, marketingul turismului de sanatate si importanta actului medical pentru dezvoltarea unei comunitati.

Consilierul personal al ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Emilian Imbri, a declarat ca institutiile implicate in domeniu se pregatesc pentru a veni cu o oferta care sa pozitioneze Romania in randul liderilor europeni pentru serviciile de sanatate, o data cu liberalizarea pietei medicale in spatiul comunitar.

La initiativa MDRT, principalele institutii publice implicate in domeniu – Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Colegiul Medicilor din Romania si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, au semnat un protocol si lucreaza in prezent cu industria de profil pentru a putea veni cu o oferta de servicii adecvata atat pe componenta medicala, cat, mai ales, pe cea balneara, spa, wellness, anti-aging etc.

Directorul Directiei de Dezvoltare Turistica si Marketing din cadrul MDRT, Octavian Arsene a declarat ca un element si mai important sunt investitiile masive in infrastructura turistica, inclusiv in cea balneara. Pentru aceste investitii exista doua mari surse de finantare – fondurile europene si cele guvernamentale. Din fonduri europene, pentru Axa 5.1. „Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe“, dintr-un buget disponibil de 235 mil. EUR, au fost contractate in proportie de 93% din fonduri, iar, pentru Axa 5.2. „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurilor specifice pentru valorificarea durabila a resurselor naturale si pentru cresterea calitatii serviciilor turistice“, dintr-un buget de 330 mil. EUR exista, in prezent, o contractare de 68%.

Source: Horeca Romania