60 de podgorii din Romania sunt deschise turistilor

Turismul viticol in Romania se dezvolta de la an la an, iar numarul cramelor deschise pentru turisti pentru a degusta vinuri si a vizita podogrii a crescut la 60, potrivit unei analize realizate de CrameRomania.ro.
In total, in tara noastra sunt peste 140 de crame care produc vin imbuteliat, insa mai putin de jumatate dintre acestea intra in circuitul pentru turism viticol.
Turismul viticol, cunoscut si sub denumirile de oenoturism sau enoturism, reprezinta vizite ghidate in crame unde specialistii prezinta procesele tehnologice, urmate de degustari pentru un numar de 3-7 vinuri in spatii special amenajate, precum si vizite in vie daca starea vremii permite acest lucru. Excursiile la crame pot fi realizate pe tot parcursul anului, dar cele mai propice perioade sunt intre aprilie si noiembrie.
Alina Iancu, fondator ReVino.ro si CrameRomania.ro a declarat ca la nivel de pret, valoarea medie pentru o vizita la crama este aproximativ 50 RON/persoana in care sunt incluse 5 vinuri, apa si mici gustari reci precum paine, grisine, branza, mezeluri, fructe proaspete sau uscate.
Cele mai multe crame adunate in acelasi loc se afla in Muntenia – podgoria Dealu Mare, urmata de Oltenia – podgoria Dragasani.
La nivel de cazare, in functie de capacitatea fiecarei crame pot fi cazate de la 2 pana la 55 persoane, dar exista si locatii unde turistii nu pot ramane peste noapte. In aceste cazuri, vizitatorii pot alege pensiunile si hotelurile din apropiere, transportul fiind acordat la cerere de catre furnizorii de servicii.
Pentru promovarea turismului viticol din Romania, Alina Iancu a dezvoltat proiectele CrameRomania.ro (singura baza de date bilingva – romana si engleza – a cramelor din Romania), Revino.ro (agregator de tip Trip Advisor al cramelor si magazinelor specializate de vinuri – vinoteci si restaurante – din Romania).

Source: Wall-Street