5 mari orase din Romania investesc peste 2 mld. EUR in active imobiliare

Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Conform raportului inaintat de Bucharest Real Estate Club (BREC) – Regional Cities, in prezent sunt in derulare sau vor fi demarate in urmatoarea perioada, investitii totale de peste 2 mld. EUR la nivelul celor mai mari cinci orase din tara.

Analiza este realizata pe baza informatiilor BREC de la companiile din piata si a datelor CBRE, Cushman & Wakefield Echinox, Simon & Partners Cluj-Napoca, IMRA Real Estate Constanta si EST Hospitality.

Timisoara detine jumatate din valoarea investitiilor, iar Iasiul are cele mai multe proiecte dupa Timisoara. Cluj-Napoca si localitatile din jur atrag peste 20.000 mp de noi spatii logistice si 3 noi hoteluri.

Analiza arata ca investitiile totale care sunt in derulare in acest moment sau vor fi demarate in perioada imediat urmatoare, la nivelul celor mai mari 5 orase din tara depasesc 2 mld. EUR.

Este vorba despre centrele urbane Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov, Iasi si Constanta. Astfel, intre finalul anului 2021 si 2024, in cele 5 orase si in regiunile adiacente vor fi finalizate proiecte de proprietati comerciale ce cumuleaza in total peste 370.000 mp (cladiri de birouri, spatii logistice, parcuri de retail), 7 mari hoteluri afiliate unor branduri internationale si peste 20.000 de apartamente noi, conform raportului Bucharest Real Estate Club (BREC) – Regional Cities lansat astazi.

Cluj-Napoca si localitatile din jur atrag peste 20.000 mp de noi spatii logistice si 3 noi hoteluri (dintre care un hotel Radisson si un hotel sub brandul Courtyard by Marriott), segment impulsionat de marile festivaluri de muzica si de evenimentele sportive organizate aici in ultimii ani, se arata in raport.

Potentialul de resurse umane calificate al zonei continua sa atraga investitii straine, arata autorii raportului, care dau ca exemplu compania Bosch, unul dintre cei mai mari producatori de componente auto de pe piata locala, care a inaugurat anul acesta a treia hala de productie de 34.500 mp in cadrul fabricii de componente electronice auto si a anuntat ca isi va extinde centrul de inginerie cu o noua cladire de birouri de 10.000 mp. In acest context, investitiile in sectorul rezidential sunt in crestere, conform companiei locale de consultanta Simon & Partners, peste 5.000 de apartamente fiind in dezvoltare in prezent, cu termene de livrare 2022-2024.

Timisoara are programate investitii estimate la 1 mld. EUR. Aici sunt in lucru proiecte cu 190.000 mp de spatii de birouri, retail si logistic, un hotel Radisson Blu de 5 stele si peste 5000 de apartamente noi.

In Iasi sunt dezvoltati 65.000 mp de birouri si retail, peste 5000 de apartamente noi, complexul Palas Campus de 60.000 mp si parcuri industriale.

In Constanta sunt programate peste 7000 de apartamente noi (pentru locuire sau de vacanta) si 22.000 mp de spatii logistice.

In Brasov sunt mentionate investitii pentru aeroportul international, 45.000 de mp de birouri si spatii logistice, peste 2.500 de apartamente noi, trei hoteluri internationale si proiectul AFI Brasov care ar aduce 10.000 mp de birouri. BREC este o organizatie a pietei de real – estate din Romania, din care fac parte investitori majori, locali si internationali, activi pe segmentele proiectelor de regenerare urbana, cladirilor de birouri, parcurilor logistice si industriale, parcurilor de retail, investitiilor rezidentiale.

Conform raportului inaintat de Bucharest Real Estate Club (BREC) – Regional Cities, in prezent sunt in derulare sau vor fi demarate in urmatoarea perioada, investiții totale de peste 2 mld. EUR la nivelul celor mai mari cinci orașe din țară.

Analiza este realizată pe baza informațiilor BREC de la companiile din piață și a datelor CBRE, Cushman & Wakefield Echinox, Simon & Partners Cluj-Napoca, IMRA Real Estate Constanța și EST Hospitality.

Timișoara detine jumătate din valoarea investițiilor, iar Iașiul are cele mai multe proiecte după Timisoara. Cluj-Napoca și localitățile din jur atrag peste 20.000 mp de noi spații logistice și 3 noi hoteluri.

Analiza arată că investițiile totale care sunt în derulare în acest moment sau vor fi demarate în perioada imediat următoare, la nivelul celor mai mari 5 orașe din țară depasesc 2 mld. EUR.

Este vorba despre centrele urbane Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov, Iași și Constanța. Astfel, între finalul anului 2021 și 2024, în cele 5 orașe și în regiunile adiacente vor fi finalizate proiecte de proprietăți comerciale ce cumulează în total peste 370.000 mp (clădiri de birouri, spații logistice, parcuri de retail), 7 mari hoteluri afiliate unor branduri internaționale și peste 20.000 de apartamente noi, conform raportului Bucharest Real Estate Club (BREC) – Regional Cities lansat astăzi.

Cluj-Napoca și localitățile din jur atrag peste 20.000 mp de noi spații logistice și 3 noi hoteluri (dintre care un hotel Radisson și un hotel sub brandul Courtyard by Marriott), segment impulsionat de marile festivaluri de muzică și de evenimentele sportive organizate aici în ultimii ani, se arata in raport.

Potentialul de resurse umane calificate al zonei continuă să atraga investiții străine, arată autorii raportului, care dau ca exemplu compania Bosch, unul dintre cei mai mari producători de componente auto de pe piața locală, care a inaugurat anul acesta a treia hală de producție de 34.500 mp în cadrul fabricii de componente electronice auto și a anunțat că își va extinde centrul de inginerie cu o nouă clădire de birouri de 10.000 mp. În acest context, investițiile în sectorul rezidențial sunt în creștere, conform companiei locale de consultanță Simon & Partners, peste 5.000 de apartamente fiind în dezvoltare în prezent, cu termene de livrare 2022-2024.

Timișoara are programate investiții estimate la 1 mld. EUR. Aici sunt în lucru proiecte cu 190.000 mp de spații de birouri, retail și logistic, un hotel Radisson Blu de 5 stele și peste 5000 de apartamente noi.

În Iași sunt dezvoltati 65.000 mp de birouri și retail, peste 5000 de apartamente noi, complexul Palas Campus de 60.000 mp și parcuri industriale.

În Constanța sunt programate peste 7000 de apartamente noi (pentru locuire sau de vacanță) și 22.000 mp de spații logistice.

In Brașov sunt menționate investiții pentru aeroportul internațional, 45.000 de mp de birouri și spații logistice, peste 2.500 de apartamente noi, trei hoteluri internaționale și proiectul AFI Brașov care ar aduce 10.000 mp de birouri.

BREC este o organizatie a pieței de real – estate din România, din care fac parte investitori majori, locali și internaționali, activi pe segmentele proiectelor de regenerare urbană, clădirilor de birouri, parcurilor logistice și industriale, parcurilor de retail, investitiilor rezidențiale.

EN RO