42% din romanii participanti la un studiu international isi petrec vacanta in interiorul tarii

Potrivit rezultatelor unui studiu international GfK despre comportamentul cetatenilor europeni si americani legat de vacante si calatorii, peste o treime dintre respondentii la nivel global sunt dispusi sa investeasca maximum 1.000 EUR de persoana in vacantele anului 2010, iar 21% dintre acestia nu vor cheltui mai mult de 500 EUR.

Aproximativ un sfert dintre romanii care au participat la studiu isi permit un buget de pana la 1.000 EUR pentru concediul din acest an, in timp de 16% cheltuie sub 500 EUR pentru o vacanta.

Doua treimi dintre cei chestionati au declarat ca prefera ca destinatie propria tara. Astfel, 70% dintre portughezi, 66% dintre italieni si spanioli si 60% dintre francezi au declarat ca prefera ca destinatie de vacanta propria tara. Totodata, 76% dintre polonezi isi petrec vacanta in interiorul tarii, ungurii aleg destinatiile interne in proportie de 71%, americanii in proportie de 80%, iar turcii in proportie de 95%.

42% dintre romani au declarat ca isi petrec vacanta in propria tara.

Dintre cetatenii chestionati la nivel global, aproximativ 40% au declarat ca nu obisnuiesc sa calatoreasca in timpul liber. In Europa Centrala 61% dintre cei intervievati au declarat ca nu calatoresc in timpul liber, iar in statele vest-europene procentul celor care nu calatoresc a fost de 37%.

Cei mai impatimiti de calatorii sunt suedezii – 87%, olandezii – 85% si belgienii – 77%, in timp ce bulgarii si romanii sunt cei care stau cel mai mult acasa in timpul liber – 71%, respectiv 70%.

In majoritatea statelor analizate, tinerii sunt cei care calatoresc cel mai mult, cu exceptia Germaniei, singura tara in care nu exista o diferenta intre tineri si varstnici la acest capitol. In SUA si Marea Britanie persoanele in varsta calatoresc mult mai mult.

Dintre activitatile pe care le pot face in concediu, europenii aleg cel mai des sa mearga in vizita la rude, sa practice activitati sportive, sau sa se distreze in baruri si cluburi.

Cercetarea globala GfK despre vacante a fost realizata in primavara acestui an pe un esantion de 16.364 de persoane peste 15 ani din 16 tari europene si din Statele Unite.

Source: 9AM