2007, un veritabil an de crestere a turismului in Romania

Autor: Cristian Hert, Consultant – Fivestar Hospitality
Contact: cristian.hert @ fivestar-hospitality.ro

Anul 2007 a fost unul pozitiv pentru turismul din Romania. Datele prezentate de Institutul National de Statistica (INS) confirma o crestere a sosirilor si innoptarilor inregistrate in unitatile de cazare cu 12,2% respectiv 8,4%. Aceasta crestere este sustinuta si de statistica intrarilor la frontiera, in 2007 numarul de vizitatori straini inregistrand o crestere de 27,9% fata de anul precedent.

Anul 2007 a adus aproape 7 milioane de turisti in unitatile de cazare din Romania. Dintre acestia peste 1,5 milioane au fost turisti straini reprezentand doar 22,2% din numarul total de turisti. In schimb turistii romani inregsistrati in unitatile de cazare au depasit ca numar 5,4 milioane detinand o pondere de 77,8% din numarul total de turisti. Fata de anul anterior cresterile au fost relativ similare atat in cazul turistilor romani (12,1%) cat si in cazul turistilor straini (12,4%).

In ceea ce priveste numarul de innoptari, s-au inregistrat peste 20,5 milioane, dintre care innoptarile turistilor romani au avut o pondere mai mare decat la sosiri (82,6% fata de 77,8%), numarul de nopti ale turistilor straini reprezentand doar 17,4% din numarul total de innoptari. Aceasta confirma o durata a sejurului mai mare pentru turistii romani decat pentru cei straini. In termeni absoluti numarul de innoptari ale turistilor romani a depasit putin cifra de 17 milioane, in timp ce innoptarile turistilor straini au depasit 3,5 milioane. In acelasi timp, ritmul de crestere al innoptarilor turistilor straini a fost mai mare decat cel a romanilor, respectiv 10,6% fata de 8%.

Conform INS, unitatile de cazare in care s-au inregistrat cresteri insemnate ale innoptarilor au fost reprezentate de hosteluri, hoteluri pentru tineret, spatii de cazare pe nave si pensiuni turistice. In schimb au existat si tipuri de unitati in care s-au consemnat scaderi, cum ar fi tabere de elevi si prescolari, bungalouri si popasuri turistice.

In ceea ce priveste distributia fluxurilor turistice pe zone, se remarca o relativa concentrare a acestora in principalele orase, categoria „Bucuresti si orase resedinta de judet exclusiv Tulcea” detinand o pondere de 47,5% la sosiri si 32,0% la innoptari. Aceasta arata importanta componentei turismului de business in Romania. Peste un sfert din innoptari sunt inregistrate in statiunile balneare (26,4%), aceasta categorie detinand doar 10,7% din numarul de sosiri. O durata mare a sejururilor caracteristica statiunilor balneare explica aceste diferente intre innoptari si sosiri. Cea de-a treia pozitie este detinuta de statiunile de litoral cu 19,7% la innoptari si 11,4% la sosiri. Urmeaza statiunile montane, acestea avand o pondere de 14,3% din innoptari si 13,9% din sosiri. In cele din urma zona Delta Dunarii este aproape nesemnificativa din punct de vedere al ponderii pe care o are la nivel national (1.1% la sosiri si 0.7% la innoptari).

INS mai prezinta date referitoare la gradul de ocupare al locurilor de cazare, denumit  "indice de utilizare neta a locurilor de cazare".
Astfel in 2007 la nivelul tuturor unitatilor de cazare s-a inregistrat un grad de ocupare de 36,0% in crestere cu 2,4% fata de anul precedent. Hotelurile au avut in medie un grad de ocupare al locurilor de 43,2%, iar cel mai mare grad de ocupare s-a înregistrat la categoria spatii de cazare pe nave respectiv 90,9%.

Statisticile intrarilor vizitatorilor straini respectiv iesirile vizitatorilor romani inregistrate la frontiera sunt alte elemente de luat in considerare chiar daca acestea nu reflecta propriu-zis activitatea turistica. Se poate spune ca anul 2007 marcheaza o crestere semnificativa a sosirilor vizitatorilor straini la frontiera (+27,9%) foarte probabil datorata aderarii Romaniei la Uniunea Europeana si implicit cresterea interesului fata de tara noastra. In termeni absoluti s-au inregistrat peste 7,7 milioane de vizitatori straini la frontiera. Vizitatorii din tarile Uniunii Europene au reprezentat 62,3% din totalul vizitatorilor straini din Romania, iar cei proveniti din Europa 94,4%. In schimb peste 10,9 milioane de cetateni romani au calatorit strainatate in crestere cu 23,3% fata de anul precedent. Ca mijloc de transport folosit, vizitatorii romani in strainatate au folosit in proportie de 79,8% transportul rutier.

Source: Fivestar Hospitality