12 state membre ale UE cer suspendarea obligativitatii companiilor aeriene sa returneze in totalitate banii pe biletele zborurilor anulate

12 state membre ale Uniunii Europene au cerut Comisiei Europene sa suspende regulile care obliga companiile aeriene sa returneze in totalitate banii pe biletele zborurilor anulate, apreciind ca transportatorii aerieni ar trebui sa ofere in schimb vouchere pentru calatorii ulterioare.
Intr-o scrisoare comuna trimisa miercuri, ministrii Transporturilor din Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Franta, Grecia, Irlanda, Letonia, Malta, Olanda, Polonia si Portugalia au cerut Comisiei Europene un amendament temporar la Directiva UE privind drepturile pasagerilor.
Acestia sustin ca Executivul comunitar ar trebui sa propuna de urgenta acest amendament, conform caruia consumatorii vor fi obligati sa accepte vouchere in locul returnarii banilor, cu anumite conditii.
Voucherele ar trebui sa fie valabile pentru o perioada limitata de timp si ar urma sa includa dreptul rambursarii banilor daca nu sunt folosite pana la data limita.
De asemenea, ar trebui sa fie oferita o protectie impotriva riscului de faliment al companiilor aeriene. Potrivit ministrilor Transporturilor, aceasta solutie ar ajuta companiile aeriene, care se confrunta in prezent cu probleme de lichiditati, in incercarea de a respecta drepturile de protectie a consumatorilor, cerand ajutoare de la stat. 

Source: Profit

EN RO