Un proiect de lege care isi propune sa reglementeze transportul cu autocarul in Romania ar putea bloca vacantele ieftine si pelerinajele romanilor

Un proiect de ordin al Ministrului Transporturilor, care isi propune sa reglementeze transportul cu autocarul in Romania, ar putea sa blocheze accesul la vacante al turistilor cu venituri modeste. In acelasi timp, daca va fi aprobat, acest proiect va limita participarea romanilor la pelerinaje si va ingreuna totodata circulatia turistilor straini in tara noastra.
Conform proiectului, aflat in dezbatere publica, autocarele care transfera turistii de la aeroport la hoteluri, intre statiuni sau in circuite interne si pelerinaje, nu ii vor mai putea imbarca pe turistii care s-au hotarat sa calatoreasca cu mai putin de 24 de ore inainte de inceperea programului turistic, potrivit reprezentantilor agentiei Christian Tour.
Un articol al proiectului prevede ca „Pe tot parcursul calatoriei, in cazul transportului de persoane prin servicii ocazionale, componenta grupului trebuie sa ramana aceeasi”. Cu alte cuvinte, daca o agentie de turism vrea sa transfere turisti din zona Moldovei la Bucuresti pentru o cursa charter catre Grecia sau Turcia, autocarului ii va fi interzis prin lege sa opreasca in orasele prin care trece pentru a imbarca turistii. 
Proiectul se va rasfrange si asupra programelor de pelerinaj religios desfasurate in Romania de catre 
biserica. Grupurile de pelerini dintr-o comuna cu mai multe biserici vor fi obligate sa se reuneasca intr-un singur loc de unde sa-i preia autocarul. Acesta nu va avea voie, conform proiectului, sa mai opreasca la fiecare parohie pentru a putea urca oamenii.
Mai mult decat atat, daca un grup organizat de turisti va ateriza pe un aeroport din Romania si va fi preluat de acolo cu un autocar de transfer, masina nu va mai putea sa opreasca la fiecare dintre hotelurile in care sunt cazati turistii, ci doar la unul singur, urmand ca turistii sa se descurce pe cont propriu mai departe.
Proiectul propune inclusiv obligativitatea comunicarii catre Autoritatea Rutiera Romana, ARR, a datelor cursei cu cel putin 24 de ore anterior inceperii efectuarii calatoriei. Practic, orice modificare banala, cum ar fi de exemplu renuntarea unui turist la cursa respectiva din motive personale sau intentia unui alt turist de a merge intr-un circuit, manifestata cu doar cateva ore inaintea calatoriei, vor transforma programul turistic intr-o activitate ilicita.
Pe 10 octombrie, pe site-ul Ministerului Transporturilor a fost postat spre dezbatere publica, proiectul de ordin al ministrului Transporturilor pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea si efectuarea transporturilor rutiere si a activitatilor conexe acestora stabilite prin OG nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, aprobata prin Ordinul Ministrului Transporturilor si Infrastructurii nr. 980/2011. Proiectul a fost initiat de ARR si necesita doar semnatura Ministrului Transportului pentru a deveni o sinistra realitate.
Christian Tour mai anunta ca se va adresa Ministerului Transporturilor si premierului Dacian Ciolos, in 
incercarea de a stopa „ acest demers absurd si extrem de nociv” pentru turismul din Romania.

Source: Capital Plaza

EN RO