Turistii au cheltuit peste 1100 mil. RON in Romania a, in 2020

Imagine de bottlein de la Pixabay

Numarul total de nerezidenti cazati in structurile de cazare turistica colective, in trimestrul IV

2020 a fost de 59,8 mii, cheltuielile acestora insumand 139,2 mil. RON.

In anul 2020, numarul de turisti nerezidenti cazati in structurile de cazare turistica colective a fost de 452,1 mii, cheltuielile acestora insumand 1179,8 mil. RON.

Afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii) au eprezentat

principalul motiv al sejurului petrecut de catre 60,0% dintre turistii nerezidenti sositi in Romania, in trimestrul IV 2020, cheltuielile acestora reprezentand 54,7% din totalul cheltuielilor pentru acest trimestru.

40% dintre turistii nerezidenti sositi in Romania, in trimestrul IV 2020, au calatorit in scop particular, in principal pentru vacante – 62,4% si pentru vizitarea prietenilor si rudelor – 17%.

Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, pelerinaj religios, tranzit si alte activitati.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, in trimestrul IV 2020, ponderea cea mai mare o reprezinta

cheltuielile pentru cazare – 52,9%, din cadrul acestui tip de cheltuieli fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus – 82,7% din totalul cheltuielilor pentru cazare.

Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 16,3%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 16,5% din totalul cheltuielilor pentru afaceri.

Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi, 54,7% au fost destinate alimentelor si bauturilor iar 26,7% cadourilor si suvenirurilor. Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 65,9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 32,5% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidentilor sositi in Romania, in trimestrul IV 2020, 48,5% si-au organizat singuri sejurul, 28,9% prin agentii de turism, iar 22,6% prin alte modalitati de organizare a calatoriei.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi in Romania, in trimestrul IV 2020, a fost avionul, folosit de 67,3% din numarul total de turisti, in timp ce 29% au utilizat autoturisme proprii, 2% autocare si autobuze, iar 1,7% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.).

Afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de catre 63,4% dintre turistii nerezidenti sositi in Romania, in anul 2020, cheltuielile acestora reprezentand 62,2% din totalul cheltuielilor pentru acest an.

36,6% dintre turistii nerezidenti sositi in Romania, in anul 2020, au calatorit in scop particular, in principal pentru vacante – 57% si pentru vizitarea rudelor si prietenilor – 17,3%.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri in anul 2020, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare – 50,3%, din cadrul acestui tip de cheltuieli fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus – 90,3% din totalul cheltuielilor pentru cazare.

Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 17,1%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 14,5% din totalul cheltuielilor pentru afaceri.

Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi, 46,5% au fost destinate alimentelor si bauturilor, iar 30,8% cadourilor si suvenirurilor.

Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 67,4% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 59% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidentilor sositi in Romania in anul 2020, 43,6% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, 34,4% si-au organizat singuri sejurul, iar 22% prin alte modalitati de organizare a calatoriei.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi in Romania in anul 2020 a fost avionul, folosit de 77,7% din numarul total de turisti, in timp ce 18,3% au utilizat autoturisme proprii, 3% autocare si autobuze, iar 1% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.).

EN RO