Turismul în stare de alertă. Mingea este încă la autorități

Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România, a declarat că ”avem un material cu recomandări pe care le facem tuturor hotelurilor, material care analizează de pildă punctele de risc dintr-o cameră – sunt circa 15 asemenea puncte de risc. Scoatem din camere pernele suplimentare, scoatem toate materialele, scoatem meniul din cameră. Există hoteluri care decid ca o cameră odată folosită să fie ținută liberă cel puțin 24 de ore. Se merge de asemenea mult pe zona de digitalizare, check-in-ul și check-out-ul să fie făcute online pentru a se reduce interacțiunea între angajat și client. Mai este însă nevoie de asumare din partea autorităților”.

Emil-Răzvan Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a declarat pe data de 13 mai in cadrul unui webinar organizat de TrendsHRB cu privire la asumarea din partea autorităților și data redeschiderii că la nivel de guvern exista o temere majora legata de un al doilea val care sa fie poate și mai puternic după aceasta relaxare din 15 mai. Ultimile doua săptămâni din mai ar trebui privite ca un fel de test pentru ca in joc este redeschiderea teraselor și restaurantelor începând cu luna iunie, hotelurile fiind teoretic deja deschise, pentru că există propuneri concrete de abordare a redeschiderii in etape progresive de relaxare a câte 2 săptămâni până la atingerea stării de normalitate. De asemenea și-a exprimat și preocuparea în ce privește găsirea unei abordări echilibrate, privite prin ochii oaspeților și clienților, pentru a nu ii aduce pe aceștia în situația să renunțe la servicii din cauza normelor prea stricte impuse de autorități.

Comisia Europeană a publicat tot in data de 13 mai, un set de recomandări pentru a ajuta statele membre să elimine treptat restricțiile de călătorie și pentru a permite întreprinderilor din domeniul turismului să își reia activitatea, respectând în același timp măsurile sanitare de rigoare.

Reuniti intr-o conferinta pe litoral pe data de 12 mai, reprezentantii patronatelor din turism au precizat ca nu vor inchide hotelurile daca ar fi descoperit un caz de COVID printre turisti, ci il vor izola pe bolnav, avertizand ca daca legea ii va obliga sa inchida, prefera sa nu mai deschida deloc hotelurile in acest sezon.

Nicolae Bucovala, presedintele Organizatiei Patronale Mamaia Constanta, a afirmat ca la fiecare etaj al hotelurilor vor exista 5-10 camere goale, izolate, si la primul semn de boala turistul va fi condus acolo, de unde nu va mai iesi pana nu il preia ambulanta pentru analize.

Mohammad Murad a propus, la randul sau, sa fie testati toti cei care vin in statiunile turistice, spunand ca hotelierii de la mare sunt dispusi sa suporte costurile acestor teste rapide. In schimb, acesta avertizeaza ca hotelierii nu pot verifica daca toti turistii se spala pe maini cand ies de la baie, pentru ca asta ar insemna sa aiba cate un angajat pentru fiecare turist.

De asemenea, hotelierii nu ii pot controla pe turisti ca sa se convinga ca poarta masca, pentru ca, spune Murad, nu sunt „servicii secrete”.

In urma cu o saptamana, prefectul judetului Constanta, George Niculescu, a anuntat ca autoritatile iau in calcul mai multe masuri pentru a preveni si limita raspandirea COVID-19 pe litoralul romanesc, iar una dintre acestea este testarea tuturor turistilor veniti in statiunile de la malul marii.

Reprezentantii patronatelor din turism au mai precizat ca hotelurile de pe litoral vor pierde, dupa 1 iunie, peste 30 mil. EUR pentru fiecare zi in care raman inchise.

Acestia solicita o intalnire cu Guvernul pana pe 15 mai, in care sa lamureasca modul in care va functiona turismul dincolo de aceasta perioada, iar daca nu primesc raspuns ameninta cu greve si cu nedeschiderea hotelurilor in acest sezon.

Mohammad Murad, presedintele FPTR, a declarat ca printre revendicari, se numara aceea ca timp de trei luni 60% din salariile angajatilor din turism sa fie suportate de catre stat. Patronatele mai cer sa se acorde o prima de redeschidere pentru pensiuni de pana in 1.000 EUR, pentru ca multe dintre acestea sunt afaceri mici, de familie, care nu pot reporni fara ajutor. O alta solicitare este reducerea impozitelor locale cu 75% fata de anul trecut, Murad sustinand ca in Mangalia li se cere hotelierilor sa plateasca taxa de promovare, in conditiile in care acestea nu pot functiona. Acestor solicitari li se adauga si ca impozitul specific sa fie suspendat in acest an.

Patronatele din turism au trimis catre Ministerul Economiei si Guvern 15 propuneri si solicitari si, potrivit reprezentantilor acestora, au primit trei raspunsuri, fie negative, fie evazive.

ACTUALIZARE ȘTIRE – 18mai ora 17.30: Ludovic Orban, premierul României, a fost sâmbătă, 16 mai, prezent în Vama Albiţa (judeţul Vaslui) pentru a întâmpina echipa de medici şi asistenţi români ce a revenit din misiunea în Republica Moldova. El a declarat ca “din 15 mai hotelurile sunt deschise, singura restricţie este legată de neutilizarea spaţiilor comune de servire a mesei. Bucătăriile se pot deschide dar masa se va servi în regim de room-service, în cameră” iar “în ceea ce priveşte sezonul estival, probabil, după data de 1 iunie vom reglementa acest sector. Intenţia noastră este ca, în măsura în care nu există un număr mai mare de infectări, în condiţii foarte bine reglementate, să permitem sezonul estival”.