Turismul a fost una dintre cele mai lovite ramuri economice la nivel mondial, iar in Romania vorbim de o scadere a cifrei de afaceri de circa 70%, mergand pana la paralizarea completa a agentiilor specializate pe incoming sau evenimente, a declarat miercuri Dumitru Luca, presedinte Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), in cadrul conferintei de final de an.
Ceea ce difera substantial de la o tara la alta este procentul din PIB pe care il reprezinta turismul si aici avem un handicap, care s-a vazut in perceptia autoritatilor noastre, carora le-a trebuit mult timp sa inteleaga necesitatea acordarii unei sanse turismului. Dupa multe luni de masuri cu caracter general si doar de piedici in calea activitatii noastre, am simtit o schimbare de perceptie abia catre finalul acestui an, a declarat Dumitru Luca.
Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) are, in prezent, 368 de membri, dintre care 26 sunt membri asociati (alte organizatii si firme de turism, in afara agentiilor de turism), si reuneste circa 85% din piata agentiilor de turism ca volum si rulaj.
”Din pacate, impredictibilitatea, teama de a calatori si teama de a mai achita bani in avans sunt principalii nostri inamici si vor compromite – cel putin o perioada – conceptul de early booking, care oferea multiple avantaje atat calatorilor, cat si prestatorilor. Calatorii nu vor mai putea beneficia de reducerile consistente pentru platile cu anticipatie, prestatorii nu vor mai avea acces la finantarea pe seama rezervarilor in avans si vor trebui sa-si finanteze investitiile si cheltuielile operationale din alte surse – mai greu accesibile si mai scumpe. Astfel, agentiilor de turism le va fi mai greu sa dimensioneze actiunile viitoare, gen chartere sau circuite”, spun reprezentantii ANAT.
Potrivit acestora, agentiile de turism au insa un atu, anume ca toate pachetele de servicii de calatorie oferite sunt garantate impotriva insolventei – adica toti banii achitati in avans sunt asigurati, ceea ce nu se intampla in cazul in care, de exemplu, s-a achizitionat un bilet de avion de pe o platforma online ori direct de pe site-ul companiei si s-a facut o rezervare hoteliera direct la prestator ori printr-o alta platforma.
In cazul oricarui eveniment nedorit, imprevizibil, agentia ofera (sau e obligata sa ofere) consultanta si solutii. In cazul rezervarilor “pe cont propriu” toate riscurile de neconformare sunt preluate si asumate de calator.
De asemenea, voucherele compensatorii au fost adoptate inca de la inceputul pandemiei in mai multe state europene. Proiectul garantarii acestor vouchere se plimba de 6 luni intre ministere iar agentiile suporta in continuare presiunea cererilor de rambursare si a autoritatilor cu atributii de control care refuza sa inteleaga specificul activitatii, responsabilitatile fiecarei verigi, spune ANAT.
Totodata, ANAT precizeaza despre programul IMM Invest ca este un program care nu prea ajuta agentiile de turism, in conditiile in care bancile le considera a fi dintr-un domeniu de risc si nu dau credite nici macar cu garantiile oferite de stat.
Despre granturile pentru investitii spun ca este inca un fruct oprit, in conditiile in care agentiile de turism, pentru a supravietui si a nu crea tensiuni sociale, au inceput sa vanda din activele existente.
”Compensarea cu 20% a pierderii din 2020 versus 2019 – recent adoptata – o veste minunata, evident cea mai buna din acest an, o cerinta a breslei agentiilor de turism bazata pe experienta altor tari. Realistic vorbind, nu va vedea nimeni vreun ban mai devreme de 5 luni. Si totusi, cu un minim de bunavointa si intelegere, s-ar putea face un prim pas in implementarea acestei masuri: sa se deschida aplicatia, sa se confirme din timp eligibilitatea si, in baza acestei confirmari sa se poata accesa credite-puncte si sa se poata amana la plata datoriilor bugetare care ulterior sa fie achitate cu prioritate la momentul incasarii ajutorului”, adauga ei.
O mare problema este in cazul turismului balneoclimateric. Piscinele interioare sunt inchise, insa bazele medicale de tratament sunt deschise. Singurele care sunt deschise sunt piscinele exterioare.
La inceputul lunii martie, ANAT estima ca turistii vor calatori la un nivel de 15% fata de anul precedent, iar realitatea a fost apropiata, dar ceva mai buna – ponderea a fost de circa 20-25%.
In acest sezon destinatiile s-au schimbat, fiind preferate destinatiile exotice, unde turistii au putut ajunge fara mari probleme. Pentru Romania, in perioada Revelionului si in ianuarie sunt doua destinatii exotice catre care se pot indrepta turistii, anume Maldive si Zanzibar, iar o destinatie calda mai accesibila este Egiptul.
ANAT sustine, alaturi de multe alte patronate, reinfiintarea unui Minister al Antreprenoriatului si Turismului, condus de un tehnocrat.