Top 5 evenimente turistice ale primăverii

Primăvara trezește la viață nu doar natura, ci și agenda culturală a Moldovei. Republica Moldova se pregătește să primească vizitatori dornici să descopere frumusețea sa unică și tradițiile autentice. Acestea sunt cinci dintre cele mai importante evenimente din această primăvară:

  • Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor”

Pentru prima data Mărțișor va ajunge în toate cele 32 de raioane ale țării. De-a lungul lunii martie, în fiecare zi, cu sprijinul Guvernului și al Ministerului Culturii, se vor organiza 43 de concerte în 43 de sate și orașe. Programul îl poți vedea aici.

  • 6 mai – Hederlez Sărbătoarea curselor de cai

Hederlez este o sărbătoare îndrăgită în cultura găgăuză, marcând începutul Anului Nou pentru creșterea bovinelor. În Ceadîr-Lunga, această zi este sărbătorită printr-un festival plin de viață, însoțit de curse de cai, jocuri populare și expoziții ale meșterilor tradiționali. Un eveniment deosebit este cea mai mare expoziție de cai din țară, organizată la ferma de cabaline At Prolin, unde puteți admira și grațioșii trăpași de Orlov. Hederlezul este o ocazie minunată de a experimenta tradițiile găgăuze și de a participa la diverse activități culturale și recreative.

  • 18 mai – Ziua internațională a muzeelor

În anul 1977, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) a consfințit data de 18 mai drept Ziua Internațională a Muzeelor, cu scopul de a sublinia importanța deosebită a acestor instituții culturale în evoluția societății. Această zi reprezintă un prilej de recunoaștere a contribuției esențiale a muzeelor la dezvoltarea culturii și la înțelegerea reciprocă între popoare.

În fiecare an, pe 18 mai, în întreaga lume, istoria, știința și arta sunt onorate printr-o varietate de programe speciale desfășurate în cadrul muzeelor, atrăgând atenția publicului asupra valorii și diversității patrimoniului cultural global.

Detaliile privind programul evenimentelor din Ziua Internațională a Muzeelor, urmează să fie anunțate ulterior de către autorități și organizatori.

  • 19 mai – Festivalul „Dulce floare de salcâm”

În fiecare an, în luna mai, satul Văleni, o localitate pitorească așezată pe malurile Prutului, găzduiește festivalul etnofolcloric „Dulce Floare de Salcâm”. Într-o poiană împodobită cu salcâmi înfloriți, acest festival atrage colective folclorice din întreaga regiune, precum și din județele învecinate din România. Evenimentul adună pasionați ai dansului și cântecului popular, alături de cei interesați de tradițiile străvechi ale neamului nostru.

  • 25 mai – Sparkling Party

La începutul sezonului estival, crama Cricova va găzdui Sparkling Party, un eveniment de degustare a vinurilor spumante. Atmosfera elegantă și relaxantă va fi însoțită de muzică jazz, oferind participanților o seară memorabilă în care se vor bucura de aromele și buchetele unor vinuri fine. Ocazia este perfectă pentru a explora și savura experiența unui loc încărcat de tradiție și prestigiu în lumea vinurilor.

Acestea sunt doar cinci dintre numeroasele evenimente care vor avea loc în Moldova în această primăvară.