Studiu: mai mult de jumatate dintre companiile relevante din turism au un risc de insolventa peste medie

Peste o treime dintre companiile relevante din turism sunt incadrate ca avand un risc mediu-mare, cu un grad de indatorare de peste 80%, iar mai mult de jumatate dintre agentii au un risc de insolventa peste medie.
Concluzia rezulta dintr-o analiza Coface pe baza datelor financiare din 2016. Din totalul celor 1.989 companii de turism active in 2016, Coface a analizat 63, adica aproximativ 3%, dar care au o pondere de 54% in cifra de afaceri consolidata la nivel de sector.
In ultimii 6 ani, nivelul plecarilor turistilor romani in strainatate a fost mai mare decat cel al vizitatorilor straini veniti in Romania. Ca rata, numarul sosirilor vizitatorilor straini a crescut cu 60% in perioada 2012-2017, in timp ce vizitele romanilor in strainatate a crescut cu 78%. Astfel, in 2017, s-au inregistrat 12 milioane de vizite ale strainilor in Romania, in timp ce romanii au facut 19 milioane de  vizite in strainatate.
Ca valoare a serviciilor agentiilor turistice si ale tur-operatorilor, 2016 reflecta o scadere cu 19% fata de anul anterior, ajungandu-se la valoarea de 3,7 mld. RON. Maximul valorii acestui tip de servicii a fost atins in 2014, cand a trecut pragul de 4 mld. RON.
O scadere, de 1,6%, este remarcata si la nivelul altor servicii de rezervare si asistenta turistica.
Ultimii patru ani (2014 – 2017) au adus o usoara tendinta de scadere a actiunilor in instanta impotriva agentiilor turistice. Cel mai scazut numar al dosarelor s-a inregistrat in 2008, iar trei ani mai tarziu numarul acestora a crescut de 4,2 ori, atingand maximul perioadei analizate.
Per total, tendinta actiunilor in instanta este de scadere, iar cea mai mare parte este reprezentata in continuare de executari si ordonante de plata.
„Cu toate ca profitabilitatea consolidata a sectorului a fost in usoara crestere, aproape jumatate dintre firme, respectiv 47%, au raportat o deteriorare a rezultatului net. Mai mult de o treime dintre companii se confrunta cu probleme de lichiditate – lichiditate curenta sub 1 – avand si un grad de indatorare peste 80% – in conditiile in care 72% din totalul datoriilor este reprezentat de datorii curente – iar aproape doua treimi din ele inregistreaza un ciclu de conversie a banilor negativ, fiind foarte probabil sa isi plateasca furnizorii cu intarziere”, a precizat Nicoleta Maruntelu, Senior Financial Analyst, Coface Romania.
Companiile din sectorul analizat au inregistrat in 2016 o evolutie pozitiva a veniturilor, acestea crescand cu 2% fata de 2015, cu toate ca numarul companiilor din sector a crescut cu 10%. 

Source: Profit

EN RO