Studiu: cheltuielile Romaniei pentru turism reprezinta doar 0,9% din PIB

Cheltuielile din turism reprezinta doar 0,9% din economia Romaniei si vor continua cel mai probabil sa scada sub media globala de 1,2%, rezulta dintr-un studiu realizat de reteaua internationala de consultanta UHY, care puncteaza faptul ca Romania se afla in urma rivalilor sai din Europa, care, in medie, au un nivel mai ridicat al cheltuielilor din turism ca procent din PIB (2,1%) comparativ cu pietele emergente (0,7%).

In ultimul an, rata de crestere a cheltuielilor din turism in Romania a fost de doar 1,1% – pana la 1,73 mld USD, de la 1,71 mld. USD in anul anterior, fata de 2,2% in tarile emergente.

Acest procent este semnificativ mai scazut decat rata globala de crestere economica a Romaniei, atat pentru 2016 – 5%, cat si pentru 2017 – 6,9%.

UHY a studiat 34 de tari din intreaga lume si a analizat cheltuielile efectuate de turisti in ultimii 2 ani, ca procent din produsul intern brut (PIB) al tarii. Romania s-a clasat pe locul 28 in cadrul studiului.

Potrivit UHY, principala cauza a ratei mai scazute de crestere a cheltuielilor din turism este ca multe economii europene, cum este si Romania, nu reusesc sa isi modernizeze infrastructura turistica la fel de rapid precum tarile emergente.

Totusi, guvernul Romaniei a investit in imbunatatirea infrastructurii din jurul obiectivelor turistice majore, inclusiv Delta Dunarii si Transilvania, se arata in document.
Source: Profit

Înscrie-te gratuit la RHN
TRIMITE
Închide
EN RO