Sezonul estival 2005 a fost mai slab decat cel din 2004

Intr-un bilant realizat de catre ANAT, se arata ca sezonul din acest an a fost mai slab decat cel din 2004, care a fost cel mai bun an de dupa `89 pana in prezent. Numarul turistilor care au vizitat litoralul Marii Negre in perioada 1 mai – 1 septembrie 2005 a fost cu 10% mai mic decat in aceeasi perioada a anului precedent. Principalii factori care au dus la asemenea rezultate au fost vremea nefavorabila, lipsa investitiilor de modernizare, preturile ridicate la serviciile turistice si concurenta externa.

Investitiile hoteliere ar putea fi afectate pe viitor deoarece rata profitului in activitatea hotelierilor de pe litoral este in scadere.

Numarul turistilor romani care au vizitat litoralul romanesc a fost cu 10% mai mic fata de anul precedent iar numarul turistilor straini a fost de circa 5% din totalul turistilor iar 95% dintre acestia au venit prin intermediul agentiilor de turism. Dintre turistii romani 85% au venit prin intermediul unei agentii de turism. Majoritatea turistilor straini au fost din Germania.

ANAT solicita autoritatilor realizarea unei strategii de dezvoltarea a turismului romanesc si definirea a doua obiective principale: cuprinderea exportului turistic in strategia nationala de export si reinfiintarea Ministerului Turismului sau redefinirea si largirea competentelor Autoritatii Nationale pentru Turism si trecerea acestei structuri in subordinea primului ministru. Membrii ANAT propun si realizarea, in sistem de parteneriat public-privat, a unui fond comun de promovare pentru litoralul Marii Negre si a turismului romanesc in general, cu contributia ANT, ANAT, ANTREC si a reprezentantilor hotelierilor.
Source: Averea