Senatul a blocat aprobarea împrumutului pentru Blue Air

Blue Air

Senatul a respins prevederile ordonanțelor de urgență, aprobate de Guvern, prin care este acordat un împrumut de 300 mil. RON companiei aeriene low-cost Blue Air.

Atât președintele comisiei de buget, senatorul Viorel Arcaș, cât și senatorul Eugen Teodorovici, membru al comisiei și fost ministru de Finanțe, au declarat că ei apreciază că nu este normal ca Guvernul să acorde împrumut unei companii private care este un competitor direct al companiei aeriene naționale Tarom.

Condițiile de acordare a împrumutului au fost stabilite printr-o ordonanță anterioară, care este în vigoare. Mai mult, Guvernul a aprobat, cu o saptamana inainte, hotărârea privind acordarea garanției de stat aferentă împrumutului în valoare de 300 mil. RON de către EximBank pentru compania aeriană low-cost Blue Air.

Pentru societatea Blue Air Aviation S.A., Ministerul Finanțelor Publice a fost autorizat să garanteze, în numele şi contul statului, în procent de 100% unul sau mai multe împrumuturi, precum și dobânzile și comisioanele aferente, în limita sumei de 300.775.000 RON, pe o perioadă de până la 6 ani, cu titlu de ajutor de stat şi ajutor de salvare, contractarea împrumutului/rilor urmând a se realiza până la data de 31 octombrie 2020, iar disponibilizarea fondurilor către companie se va realiza până la data de 31 ianuarie 2021.

De asemenea, Comisia Europeană a autorizat măsura de acordare a ajutorului sub forma garanției de stat care să acopere 100% din împrumut.

Potrivit unei evaluări oficiale, însă, există o incertitudine semnificativă cu privire la capacitatea companiei aeriene low-cost Blue Air de a-și continua activitatea și un risc ridicat de a nu-și onora obligațiile financiare, societatea îndeplinind în acest moment cerințele legale pentru a fi încadrată în categoria întreprinderilor în dificultate.

La dezbaterea acestei ordonanțe, Comisia pentru afaceri europene din Senat propusese anularea împrumutului pentru Blue Air, dar proiectul de ordonanță a fost adoptat tacit de Senat prin depășirea termenului de dezbatere.

Respingerea împrumutului în aceste condiții ar fi fost propusă și de către comisia de buget, potrivit senatorului Eugen Teodorovici, dar comisia pentru transporturi nu a întocmit la timp raportul privind ordonanța.

Mai mult, senatorul Teodorovici a susținut că Guvernul nu ar fi aprobat ideea că dificultățile economice ale Blue Air au apărut odată cu pandemia de COVID-19, iar garanțiile stabilite, precum terenurile și pădurile care aparțin acționarilor companiei, nu sunt în măsură să compenseze valoarea împrumutului.

Fostul ministru de Finanțe arată că Guvernul ar fi trebuit să prevadă, în actele normative emise, preluarea explicită a companiei de către stat în cazul nereturnării creditului.

Anularea prevederilor legate de Blue Air a fost adoptată de plenul Senatului, prin votul majorității PSD, USR și chiar PNL abținându-se la votarea raportului. Ordonanța, în vigoare de altfel, modificată în acest mod va fi transmisă acum spre dezbatere Camerei Deputaților, unde se află încă în proces de dezbatere ordonanța inițială privind acordarea împrumutului.

Deputații din comisia de industrii au avizat pozitiv condițiile inițiale ale împrumutului, dar asupra acestora comisiile de raport sunt cele de buget și transporturi.