Schi in Carpati, si alte proiecte in 2008 sau ce mai face Secretarul de stat Lucia Morariu

MIMMCTPL face un nou pas pentru dezvoltarea turismului montan de iarna. Se prevede regandirea vechiului proiect „Schi in Carpati” prin eliminarea taxelor pe care trebuiau sa le plateasca autoritatilor locale pentru scoaterea unor terenuri din circuitul forestier si introducerea lor in programe de amenajare a noi domenii schiabile. MIMMCTPL si Ministerul Agriculturii vor modifica legea, plata sumelor amintite va fi eliminata.

Analiza privind acest proiect, la care participa si specialisti din Austria va fi finalizata in primavara acestui an.

Exista semnale din partea unor autoritati locale ca acestia au pregatit deja programe si proiecte care sa duca la demararea rapida a investitiilor.

Pentru finalizarea lucrarilor de infrastructura specifice primariile pot accesa fonduri europene pe Axa V, pentru dezvoltarea turismului regional si local.

Pe de alta parte, in baza Masterplanului, este necesara elaborarea unui set de acte normative menite sa faca posibila revigorarea turismului romanesc. Printre acestea o noua lege a promovarii, o hotarare de guvern anuala pentru aprobarea programului de marketing si promovare turistica, si o lege a turismului se afla in lucru la nivelul ministerului. Legea va avea doua componente de baza definirea responsabilitatii clare in domeniul turismului la nivel central si local si separarea activitatilor intre minister si viitoarea Organizatie Nationala a Turismului. Secretarul de stat Lucia Morariu spera ca atat noua lege a turismului, cat si hotararea de guvern privind infiintarea ONT sa fie finalizate in primavara acestui an.

In ceea ce priveste promovarea destinatiei turistice Romania, aceasta va viza cinci piete primare Italia, Franta, Germania, Marea Britanie si SUA. La acestea se adauga tinte secundare printre care Benelux, Spania, Austria, Israel si Ungaria. Sunt vizate si potentialele piete ale Japoniei, Chinei, Republica Moldova, sau spatiul ex-sovietic.

Source: Saptamana Turistica