Reprezentantii industriei turismului solicita Guvernului sprijin pentru activitatea de incoming, dar si stimularea constructiei de hoteluri

Reprezentantii industriei turismului si ai celei hoteliere cer Guvernului sprijin pentru activitatea de incoming, dar si stimularea constructiei de hoteluri. Acestia afirma ca este nevoie de o strategie clara pentru dezvoltarea turismului, precum si de o regandire a legii turismului, astfel incat sa raspunda cerintelor industriei. 
Calin Ile, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), afirma ca promovarea Romaniei din punct de vedere turistic trebuie facuta in parteneriat public-privat si totodata asigurata astfel de profesionisti in domeniu.
Reprezentantul FIHR a vorbit si de sprijinul necesar pentru constructia de hoteluri. “Sigur ca ne dorim si asta exista deja intr-o forma de ajutor de minimis si prin fonduri europene. Problema aici este ca ar trebui ca standardele de cost pentru constructia de hoteluri (si de spitale) sa fie actualizate si sa nu fie identice cu constructia de cladiri cu destinatie de rezidential”, a adaugat Calin Ile.
Una dintre solicitarile agentiilor de turism este scaderea TVA-ului la 5% si pentru turoperatori, asa cum este la restaurante si hoteluri. In acest moment, agentiile de turism au un TVA de 19%.
Touroperatorii mai cer sprijin pentru activitatea de incoming si astfel sa fie preluata propunerea fostului ministru Bogdan Trif, care prevedea ca pentru fiecare turist strain care sta in Romania mai mult de 5 zile, sa se acorde 50 EUR.
De asemenea, investitorii din turism cer stimularea constructiei de hoteluri. 
Carmen Pavel a precizat ca legislatia trebuie regandita si creata o lege unitara. Trebuie totodata creata o strategie clara si coerenta pentru dezvoltarea turismului. Nu avem suficiente hoteluri, sunt probleme si cu infrastructura. Ea mai spune ca ar putea fi acordate facilitati pentru industriile conexe, astfel incat, de exemplu, mancarea sau produsele de toaleta sa fie achizitionate de la producatori locali. 
In plus, Carmen Pavel considera ca sunt necesare politici privind forta de munca, unde este nevoie de personal, dand exemplu Programul Work&Travel din SUA.

Source: Profit

EnglishRomanian