Quadrisfera de la Piscu, camera multimedia unica in Romania, isi deschide portile

Imagine de Lubos Houska de la Pixabay

Piscu, 19 iunie 2021. Quadrisfera de la Piscu, o camera multimedia unica in Romania, a fost inaugurata vineri, 18 iunie, la Muzeul-Atelier Scoala de la Piscu. Realizarea acestei instalatii de tip caleidoscop face atractiv si memorabil mestesugul olaritului de la Piscu pentru vizitatori, si in special pentru copii. Astfel, se pune in valoare, cu mijloacele tehnologiei, zestrea unei vechi comunitati de olari: gesturi, instrumente specifice, tipuri de decor si forme. Proiectul “Quadrisfera de la Piscu” este cofinantat de Fundatia Orange, cu suma de 35.000 lei, prin intermediul programului “Sustine un ONG!”, program care incurajeaza participarea activa a angajatilor companiei in proiecte sociale si este implementat de Asociatia Gaspar, Baltasar & Melchior/ Scoala de la Piscu. Evenimentul muzeal a fost realizat de Scoala de la Piscu in colaborare cu Museo della Ceramica di Savona cu patronajul Accademia di Romania din Roma.

“Ne dorim un muzeu viu si contemporan in care patrimoniul sa fie pus in valoare si cu ajutorul tehnologiei, intr-un mod creativ si spectaculos. Dorim sa oferim experiente memorabile mai ales copiilor. De aceea, Quadrisfera de la Piscu este pentru noi un pas important in optimizarea educationala a expunerii. Quadrisfera este o modalitate de expunere inventata in Italia, de fizicianul Paco Lanciano, si prezenta in diferite variante in cateva muzee italiene: monitoare, oglinzi si patrimoniu filmat, care genereaza un caleidoscop cu imagine specifica.”– Adriana Scripcariu, Presedinte Scoala de la Piscu/Asociatia Gaspar, Baltasar & Melchior.

La inaugurarea camerei multimedia Quadrisfera au luat parte si copii cu dizabilitati care, impreuna cu copiii tipici, au putut participa la mai multe ateliere despre mestesugul traditional al olaritului. In camera multimedia, povestea oalelor de lut a fost depanata in instalatia caleidoscop, printr-un film realizat de Diana Iabrasu, pe muzica de Madalina Pavắl&Alexei Turcan si Ansamblul Anton Pan. Au povestit in film: Dumitru Constantin, Georgeta Ionita si Constantin Sotir – mesteri olari de la Piscu, Adriana Scripcariu – istoric de asta; la roata olarului Gheorghe Nicoi; Virgil Scripcariu, artist plastic, a fost responsabil de coordonarea proiectului si constructia instalatiei.

“Urmaresc cu placere si interes, de mai multi ani, activitatea Scolii de la Piscu. Consider ca munca lor merita sprijinita si promovata. Am fost impresionata de diversitatea resurselor educationale pe care le-au creat si, in ultimul an, de dezvoltarea rapida a proiectului MuzeuAtelier Scoala de la Piscu. Am incredere in capacitatea lor de a-si duce la indeplinire misiunea – promovarea patrimoniului cultural – intr-un mod dinamic si creativ, prin Proiectul Quadrisferei.” – Monica Lia, Business Solution Analyst, Orange Services.

Quadrisfera va putea fi vizitata la fiecare sfarsit de saptamana (sambata si duminica). Pentru mai multe informatii si contact, accesati www.piscu.ro si Scoala de la Piscu (Facebook si Instagram)

Despre Scoala de la Piscu

Scoala de la Piscu este un loc, o stare de spirit si o provocare pentru oricine doreste sa simta frumusetea patrimoniului cultural romanesc si sa se familiarizeze cu valorile acestuia. S-a nascut din proiectele Asociatiei Gaspar, Baltasar & Melchior, ONG cu misiune cultural educativa care lucreaza din anul 2006 in satul Piscu/Ilfov, fosta vatra de olari. Muzeul-Atelier Scoala de la Piscu este un spatiu cultural recent deschis intr-un fost sat de olari, care vine in intampinarea tinerei generatii. Este un loc in care se cultiva intelegerea si cunoasterea patrimoniului cultural prin actiuni de descoperire, prin modelaj, desen, gravura. Asociatia „Gaspar, Baltasar & Melchior” este un ONG cu scopuri cultural educative ce a initiat proiecte in urmatoarele zone: educatie, activitati artistice, arta contemporana, arta traditionala, patrimoniu, cercetare in zona istoriei si a istoriei artei, schimburi culturale. www.piscu.ro

Despre Fundatia Orange

Fundatia Orange este o organizatie non-profit si se implica in viata comunitatii, prin realizarea de proiecte de filantropie, menite sa aduca schimbari pozitive in viata persoanelor dezavantajate. In cei peste 9 ani de activitate, Fundatia Orange a investit peste 6 milioane de euro in proiecte de educatie digitala pentru persoane defavorizate si in proiecte de sanatate, educatie, cultura in beneficiul persoanelor cu deficiente de vedere /sau de auz, in scopul integrarii lor sociale. Pentru detalii, vizitati www.fundatiaorange.ro