Proiect de relansare a turismului balnear din Romania

In sedinta de Guvern din 24 februarie, Ministrul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, a prezentat un program pentru relansarea turismului balnear din Romania, precizand ca prima statiune balneara care va intra intr-un proiect pilot va fi Baile Herculane sau Borsec.
Printre problemele identificate de ministrul Borc se regasesc lipsa investitiilor in statiunile balneare, inexistenta unei strategii integrate a acestui sector, lipsa resursei umane calificate specifice, imposibilitatea decontarii serviciilor medicale oferite de bazele de tratament din domeniul balnear de catre turistii straini si infrastructura precara, dar si lipsa unei promovari adecvate pe pietele externe.
„Am propus in sedinta de Guvern de azi sa dezvoltam un cluster national balneoturistic verde. Este un proiect care va dura 3 ani. Initial vom lansa un proiect pilot, o statiune balneara regivorata – fie Baile Herculane fie Borsec – in termen de trei luni sa lansam acest proiect”, a declarat Costin Borc.
A treia propunere cuprinsa in nota prezentata in sedinta Executivului este crearea unei organizatii de management.
El a mai spus ca a mai propus stimularea proprietarilor in vederea modernizarii capacitatilor de cazare si a centrelor de tratament, analizarea posibilitatii cedarii autoritatilor locale, pentru investirea acestei sume in reabilitarea infrastructurii balneare, a unei cote de 50% din taxa miniera si din taxele de concesiune care sunt platite azi ANRM, acordarea unor facilitati proprietarilor de cladiri-monumente istorice din aceste statiuni, dar si dezvoltarea unui program de formare a resursei umane implicate in acest domeniu balnear.

Source: Economica

EN RO