Programul Casa Verde 2016: cui se adreseaza si cum se acceseaza?

asa Verde este genul de program pentru care interesul este mai mare decat oferta statului. In ciuda reticentei romanilor in fata cladirilor verzi, sumele destinate programului se epuizeaza, potrivit istoricului, la scurt timp de la lansarea oficiala. Multi dintre cei care reusesc sa obtina finantare din partea statului incep sa se documenteze si sa adune actele necesare chiar inainte de a se anunta exact necesarul. Momentan, programul Casa Verde 2016 este abia la inceput, dar el se arata promitator nu doar pentru beneficiari, ci si pentru intreaga piata imobiliara, precum si pentru economie.
Casa Verde 2016 este conceputa pentru generatia viitoare de cladiri. Spre deosebire de programul anterior, acesta este adaptat la evolutiile care au avut loc pe piata de constructii verzi, motiv pentru care decontarile includ si materiale mai putin cunoscute si folosite, precum izolatiile de canepa sau lana sau piatra bazaltica. Sunt in continuare acoperite si cele mai frecvent folosite instalatii verzi, chiar si pentru cei care vor sa isi eficientizeze locuinta la nivel minimal.
„Programul este destinat oricui, de la proprietari de case la asociatii de locatari, scoli, spitale, institutii publice etc. Se pot obtine finantari pentru schimbarea becurilor si atat, precum si pentru proiecte mai ample, precum modernizarea acoperisurilor sau montarea unor sisteme de eficientizare a consumului”, explica pentru IMOPEDIA.ro Marius Anastase, constructor.
O locuinta verde poate reduce facturile pana la zero, in functie de sistemele alese
De altfel, consumul mai mic este primul motiv pentru care romanii iau in calcul construirea sau modernizarea casei, in asa fel incat sa fie eficienta energetic. Facturile reduse pana aproape de zero, in functie de sistemele folosite, sunt atragatoare pentru oricine. Pana acum, costurile initiale au fost problema, dar programul Casa Verde poate rezolva acest aspect pentru macar o parte dintre cei cu adevarat interesati. 
„Pretul initial ii sperie pe oameni. Nu neaparat ca ar fi ceva colosal. De fapt, in functie de solutiile alese, pretul poate fi cu doar 15% mai mare. Dar o casa este o investitie pe care multi o fac la limita bugetului, iar 15% chiar conteaza. Nu ajuta nici macar ideea ca investitia se amortizeaza in cativa ani, iar in alti cativa ani, proprietarul intra pe profit”, explica pentru IMOPEDIA.ro Madalina Marcu, specialist vanzari materiale de constructii.
Pentru anul 2016, bugetul total alocat programului Casa Verde este de 150 de milioane de lei.
Pentru anul acesta, bugetele estimate sunt de 95 de milioane de lei pentru inlocuirea sistemelor de incalzire, iar bugetul total este de 150 de milioane de lei, aproximativ 30 de milioane de euro. Un caz special il reprezinta cei care au depus dosare la editia anterioara a programului, dar pentru care nu au mai ajuns fondurile. Pentru ei, statul a alocat un buget special estimat la 44 de milioane de lei. Toate aceste aspete vor conduce la un boom pe piata constructiilor verzi. 
„Pe langa beneficiile reale de mediu pe care acest program le va oferi, va avea o serie de alte beneficii foarte importante.Vorbeam de reducerea facturilor, dar si de un mare avantaj in dezvoltarea de business-uri. Toata aceasta piata este inca intr-o faza de pionierat si as vrea ca, prin masurile pe care le luam, sa stimulam si cresterea business-urilor in aceasta zona. Impulsionarea consumului de materiale de constructii ecologice va crea o piata competitiva in acest sector si sper ca va duce, de asemenea, la crearea de noi locuri de munca”, a explicat Cristiana Pasca Palmer, ministrul Mediului.
Prima editie a proiectului Casa Verde a fost in anul 2008, si a avut un succes masiv. Doar in prima lunp au fost depuse peste 23 de mii de dosare. Programul a fost ulterior suspendat din lipsa de fonduri, apoi deblocat in principal pentru dosarele care existau deja in evidenta statului.

Source: Imopedia/Media