Potential imobiliar: orasele mai mici intra in atentia investitorilor

Starea prospera din imobiliare ii face pe investitori sa isi concentreze atentia si pe orasele mai mici, nu doar pe binecunoscutii poli de afaceri. Pitesti, Ploiesti sau Oradea sunt doar cateva dintre orasele micute, cu sub 200.000 de locuitori, dar cu potential de dezvoltare ridicat, potrivit specialistilor din real estate.
Cele mai mari cinci-sase orase romanesti au atras intotdeauna majoritatea investitorilor imobiliari, aici derulandu-se proiecte chiar si in vremuri mai dificile. Insa ultimii doi ani au adus sume mari in sectorul real estate, astfel ca dezvoltatorii si-au indreptat atentia si catre orasele mai mici, observa specialistii.
„Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Brasov sau Timisoara sunt orase unde se demareaza noi si noi proiecte imobiliare, iar piata este in crestere constanta, mai ales in ultimii trei ani. Insa, exista si orase emergente din acest punct de vedere, care dau semne ca in urmatorii ani se vor putea situa pe harta pietelor de real-estate de interes din Romania”, a declarat Razvan Cuc, Director Regional RE/MAX Romania.
„Dupa un inghet relativ in constructii, atat firmele cat si populatia revin in sectorul investitiilor pe fondul cresterii increderii in economie. Datele vin sa confirme un trend pozitiv care, pentru a-si consolida evolutia, are nevoie insa de o sustinere din partea mediului bancar si un curs valutar stabil. Sustinerea investitiilor in infrastructura, in constructii in general, este generatoare de dezvoltare economica sanatoasa, de care Romania are nevoie. Judete precum Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova sau Teleorman au un potential de crestere semnificativ, bazat pe increderea firmelor si a micilor intreprinzatori intr-o stabilitate proiectata pe termen mediu si lung, care sa le permita afacerilor sa creasca”, subliniaza reprezentantii Arabesque.
Ploiesti, Oradea, Pitesti, Arad, Sibiu si Bacau sunt orasele in care se observa un potential de dezvoltare pe segmentul imobiliar, RE/MAX Romania estimand aici cresteri constante anuale de aproximativ 5%, in urmatorii doi ani, atat in ceea ce priveste numarul de tranzactii, cat in privinta preturilor pentru locuinte.
„Analizele noastre arata ca tot mai multi dezvoltatori imobiliari isi fac simtita prezenta si in aceste orase, iar numarul de proiecte imobiliare rezidentiale este intr-o continua ascensiune, clientii fiind tot mai interesati de alegerea unor locuinte noi si dotate modern”, precizeaza reprezentantii RE/MAX Romania.
Astfel, in orase precum Ploiesti, Pitesti si Oradea media de pret per metrul patrat variaza intre 700-800 euro, cele mai cautate tipuri de locuinte fiind apartamentele cu doua si trei camere, in timp ce pe segmentele comerciale si office se remarca o usoara crestere a numarului de cereri.

Source: Imopedia/Media

EN RO