Planul urbanistic al centrului expozitional Romexpo este cel mai mare din Romania

Centrul expozitional Romexpo, administrat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, CCIR, si-a finalizat planul de dezvoltare, in parteneriat cu antreprenorul iesean Iulian Dascalu, plan care prevede un complex multifunctional de anvergura cu locuinte, mall, birouri, hoteluri, piete, spatii expozitionale, muzee si gradini publice, gandit sa fie ridicat pe un teren de 33 de hectare aflat in proprietatea statului roman.
Planul de transformarea totala a centrului expozitional Romexpo din nordul Bucurestiului, vine cu o serie de premiere. Acesta ar urma sa fie cel mai mare proiect imobiliar din Bucuresti si unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare realizate pana acum in Romania, comparabil cu Palas Iasi si Iulius Town Timisoara, ale lui Iulian Dascalu, care au presupus investitii de peste 250 mil. EUR.
Complexul presupune o suprafata construita de 230.000 mp si o suprafata desfasurata de 1,3 milioane mp.
Arhitectii au proiectat cladiri cu o inaltime de 179,6 m, echivalentul a 41 de etaje.
Beneficiarii investitiei intentioneaza sa dezvolte cel mai mare spatiu destinat producatorilor si comerciantilor autohtoni de alimente proaspete, de tip Fresh Market; cel mai mare spatiu de coworking din Romania, in parteneriat cu cele mai renumite companii internationale, un centru de conferinte asociat unei structuri hoteliere de 5 stele si SPA; cladiri de birouri de ultima generatie care sa atraga sute de companii si sa genereze peste 20.000 de locuri de munca; un centru cultural care sa cuprinda biblioteca, mediateca sau muzeu; o gradina publica si cea mai mare parcare din Romania, cu peste 12.000 de locuri si o suprafata desfasurata de peste 420.000 mp.
Centrul de expozitii va ramane in pavilioanele B si in pavilionul central, dar va mai fi completat de un mall, birouri, hoteluri si blocuri cu apartamente.
„Sunt o serie de conditionari date de avizele pe care urmeaza sa le mai luam. In plus, acum se lucreaza la Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al intregului Sector, care s-ar putea sa dea alti coeficienti urbanistici. Prin acest PUZ vrem sa vedem ce conditionari vor da autoritatile proiectului propus de CCIR si Iulian Dascalu. Noi speram sa se aprobe cat mai multe elemente din cele propuse. Proiectul, ca idee generala, este avangardist si planurile sunt de viitor. Speram sa ajungem acolo. Anul viitor, probabil, PUZ-ul ar trebui aprobat de catre Primaria Generala, dupa care urmeaza autorizarea fiecarei cladiri in parte: de demolare si de constructie. Avem, in continuare, o colaborare deschisa cu Iulian Dascalu“, a declarat Mihai Costris, directorul general al Romexpo.  
In toamna anului 2017, Iulian Dascalu a semnat un acord cu CCIR si Romexpo prin care s-a angajat sa dezvolte, pe costul si in proprietatea sa exclusiva, un proiect imobiliar mixt comercial de anvergura.
Calculele antreprenorului arata ca investitia intr-un asemenea complex presupune un termen semnificativ de amortizare si exploatare, care depaseste durata dreptului de folosinta gratuita acordat de stat CCIR, adica inca aproximativ 35 de ani.
Dascalu s-a angajat ca, daca CCIR reuseste sa obtina dreptul real de proprietate asupra terenului Romexpo, sa realizeze pe cheltuiala sa planurile urbanistice necesare pentru dezvoltarea proiectului imobiliar, plus demersurile de avizare si proiectare.
Prin doua hotarari emise de Guvernul Nastase in 2004, terenul Romexpo a fost transferat din administrarea CCIR in cea a RA-APPS, camera de comert primind dreptul de folosinta gratuita pe o perioada de 49 de ani.

Source: Profit

EnglishRomanian