Patronatele din turism solicită Guvernului să renunţe la majorarea TVA, de la 1 ianuarie 2026

Imagine de Nattanan Kanchanaprat de la Pixabay
Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) cere Guvernului să renunțe la planul de a majora TVA în HoReCa de la 1 ianuarie 2026, avertizând că măsura ar duce la scumpiri masive și la pierderea competitivității sectorului. Potrivit organizației, creșterea TVA ar însemna:
  • tarife mai mari pentru mese festive, nunți, botezuri sau simple ieșiri la restaurant;
  • prețuri crescute la cazare, cafenele și servicii conexe;
  • o poziție dezavantajată a României pe piața turistică europeană.
„Dacă prețurile noastre urcă prin TVA, turiștii vor alege destinații externe. Doar consumatorii ‘captivi’ vor rămâne pe piața locală, restul vor pleca”, a declarat Valentin Șoneriu, președinte FPIOR, subliniind că într-o economie deschisă nu se poate susține un TVA ridicat. La rândul lor, Corina Macri și Ruxandra Stoica, vicepreședinți FPIOR, au atras atenția că măsura ar reduce și mai mult consumul intern, punând în pericol supraviețuirea industriei. Corina Martin, secretarul general al organizației, a numit scenariul unei cote de 21% „o lovitură dramatică”, care ar reduce veniturile antreprenorilor și implicit taxele plătite statului. Industria este deja afectată de reducerea la jumătate a valorii voucherelor de vacanță, ceea ce a limitat accesul a sute de mii de români la concedii interne. FPIOR, cea mai mare organizație patronală din domeniu, reunește peste 1.000 de companii, acoperind 24 de județe și București, prin 29 de patronate și având peste 26.000 de angajați. Reprezentanții sectorului cer Guvernului predictibilitate fiscală și dialog real, nu măsuri „populiste” care riscă să ducă la prăbușirea HoReCa.