Patronatele din turism solicita Guvernului adoptarea unor masuri speciale pentru a sprijini industria

Toate patronatele din turism, domeniu afectat puternic de epidemia de coronavirus, au solicitat Guvernului intr-o scrisoare o serie de masuri de sprijinire a industriei, printre care scutirea de la plata taxelor pe salarii pentru urmatoarele 3 luni, amanarea platii taxelor operatorilor din turism aferente primului semestru din 2020 pentru o perioada de 6 luni, fara penalizari si dobanzi, plata imediata a datoriilor statului catre operatorii din turism (contributiile aferente concediilor medicale de recuperat de catre angajator, TVA de recuperat, precum si plata facturilor de prestari servicii pe care diverse institutii ale statului le au de facut catre operatorii din turism) si asigurarea unui fond de urgenta pentru finantarea creditarii operatorilor din turism prin sustinerea dobanzilor din bugetul statului.
Patronatele spun ca momentul actual este unul dintre cele mai dificile pe care l-a traversat industria, impactul negativ generat de epidemia de coronavirus afectand mai serios si mult mai rapid turismul decat au facut-o alte evenimente perturbatorii din ultimii 30 de ani.
„Efectele resimtite de turism sunt deja prezente si in Romania, gradul de ocupare al hotelurilor scazand dramatic in primele zile din martie, iar veniturile prabusindu-se literalmente (caderi de 40% in Bucuresti si peste 50% in statiuni sau orase secundare). Restaurantele inregistreaza si ele scaderi cu minimum 30% a cifrei de afaceri in primele opt zile din martie, iar la agentii de turism 
situatia e si mai complicata, aici impactul negativ fiind adus atat de lipsa incomingului, cat si de diminuarea masiva a outgoingului”, se arata in scrisoarea patronatelor catre Guvern.
„Dupa analizele noastre primare, rezultate din consultarile membrilor organizatiilor patronale pe care le reprezentam, circa 20% din cei 400.000 de angajati din turism vor ramane fara loc de munca in cazul in care aceasta situatie va tine mai mult de o luna. Nu vorbim si de alte blocaje financiare care vor afecta industriile complementare turismului, furnizorii, transportatorii etc.”, se mai arata in mesajul catre Executiv.
Pentru a face fata efectelor crizei generate de coronavirus, patronatele cer Guvernului o serie de masuri:
– Scutirea de la plata taxelor pe salarii pentru urmatoarele 3 luni (martie, aprilie, mai), cu posibilitatea extinderii la 6 luni, in cazul in care criza se prelungeste;
– Amanarea platii taxelor operatorilor din turism aferente primului semestru din 2020 pentru o perioada de 6 luni, fara penalizari si dobanzi (atat taxele locale – impozit pe cladire, cat si taxele generale – TVA sau impozit specific). Este o forma de creditare cu dobanda zero a industriei turismului.
– Plata imediata a datoriilor statului catre operatorii din turism – plata contributiilor aferente concediilor medicale de recuperat de catre angajator, TVA de recuperat, precum si plata facturilor de prestari servicii pe care diverse institutii ale statului le are de facut catre operatorii din turism.
– Asigurarea unui fond de urgenta pentru finantarea creditarii operatorilor din turism prin sustinerea dobanzilor din bugetul statului.

Source: Profit