Parcul Natural Delta Vacaresti nu are inca un administrator

In data de 11 mai Guvernul Romaniei a emis hotararea prin care Delta Vacaresti a fost declarata parc natural, cu denumirea „Parcul Natural Vacaresti”, si a fost instituit regimul de arie naturala protejata.
Ulterior, Ministerul Mediului ar fi trebuit sa demareze o procedura de selectie a unui administrator al Parcului, care sa pazeasca zona, sa aiba un plan de management pe 5 ani, sa desfasoare activitati de cercetare stiintifica a pasarilor, pestilor si animalelor care populeaza delta si sa detina capitalul financiar necesar unor investitii pentru dezvoltarea ecoturismului.
Dar procedurile de desemnare a administratorului nu au mai fost demarate, deoarece Executivul a decis, tot in luna mai, infiintarea Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate, iar responsabilitatea gasirii unui manager al Deltei Vacaresti revine noii institutii infiintate.
Agentia Ariilor Protejate nu functioneaza deocamdata din cauza ca Ministerul Mediului nu a completat inca schema de personal.
Astfel, cele peste 180 de hectare ale Parcului Natural Vacaresti sunt pazite doar de doi angajati ai Apelor Romane.
Asociatia Parcul Natural Vacaresti, cea care a initiat in 2012 demersurile pentru declararea Deltei din Bucuresti arie protejata, cere Ministerului Mediului sa urgenteze procesul de desemnare a unui administrator care sa pazeasca zona si, totodata sa faca investitii in ecoturism.
Directorul Asociatiei Parcul Natural Vacaresti estimeaza ca e nevoie de o investitie de 10-15 mil. EUR pentru a amenaja Delta Vacaresti.
Parcul Natural Vacaresti este una dintre cele mai largi si biodiverse zone umede urbane din Europa, avand o suprafata de 1.840.000 mp de spatiu verde. Se afla la 4 km de centrul Bucurestiului, fiind primul parc natural urban din Romania, iar organizatiile de mediu estimeaza ca poate primi, anual, pana la 1 milion vizitatori anual.
Delta Vacaresti s-a format dupa ce lucrarile de amenajare a celui mai mare lac de acumulare, din Sectorul 4 al Capitalei, incepute in anul 1986 de regimul comunist, au fost abandonate dupa Revolutia din 1989. De atunci, natura a cucerit putin cate putin zona, iar izvoarele subterane au permis crearea mai multor palcuri cu apa ce au dus la cresterea unei vegetatii diversificate. 

Source: Mediafax

EN RO